De eerste bijeenkomst in fietswinkel Xycleservice in Doesburg over het onderwerp fietsonderhoud gaat in de boeken als een succesvolle avond. Woensdagavond 25 januari kwamen ruim zestig mensen naar de Doesburgse zaak om door eigenaar Camiel Banda bijgepraat te worden over hoe je een fiets goed moet onderhouden. Daarnaast was er een vermakelijke presentatie van Jan Delsink over zijn fietstocht naar het Spaanse Santiago. Verder vertelde de Doesburgse schaatstopper Renske Winters over het belang van het aanvullen van voeding.


Winters trapte de bijeenkomst af. Ze stelde dat voeding onderbelicht is bij sporters, zelfs bij topsporters. ‘Vul je voeding aan. Met gewone voeding, ook al eet je heel bewust en gezond, kom je als sporter te kort. Je moet het aanvullen met sportvoeding. Let daarbij op dat de voeding voldoet aan keumerken’, aldus Winters.


Jan Delsink vertelde de aanwezigen over zijn fietstocht naar Santiago de Compostella in Noordwest Spanje. Aan de hand van honderd dia’s met leuke anekdotes vertelde hij over zijn onderneming vorig jaar om in z’n eentje vanuit het Zuid-Franse Dax de fietstocht naar de Spaanse bedevaartsplaats te maken.


De 62-jarige Delsink legde met een fiets van 18 kilo voorzien van 20 kilo bagage de 1.060 kilometer tocht in 21 dagen af. Vanuit Dax stak hij de Pyreneeën over om via Pamplona, Puenta la Reina, Estella, Logrono, Burgos, Meseta, Leon, Astorga, de 1.500 meter hoge Cruz de Fero, Melide, Santiago te bereiken.


‘Dit jaar ga ik weer, maar dan begin ik in Doesburg. Dat is dus nog eens 1.600 kilometer extra. En volgend jaar fiets ik naar Rome, heb ik mijn vrouw al gezegd’, aldus Delsink, die een boek schreef over zijn pelgrimstocht.


Camiel Banda sloot de avond met een betoog over het belang van goed onderhoud van de fiets. Hij wees daarbij met nadruk op het gevaar van water. ‘Water is de grootste vijand van de fiets. Water komt overal, zorgt voor roest en corrosie, zorgt in de winter voor bevriezing van schakel- en remsystemen. De meeste fietsen zijn niet gemaakt voor Nederland. Overal in de wereld is fietsen een zomeractiviteit, behalve in Nederland en België’.


Goed onderhoud bevordert de levensduur van een fiets, stelt Banda. ‘Het reinigen en smeren van de ketting en tandwielen is het meest essentiële onderdeel van de fiets. Goed schoonmaken van de ketting lukt niet zonder deze te demonteren. Neem een broodtrommel of een leeg bakje van de nasi van de Chinees en leg de ketting daar samen met Bionel in. Spoel de ketting na een tijdje even af met lauw water. Na het monteren van de ketting volstaan een paar oliedruppels.


Tip:
Bekijk hier de foto’s van de bijeenkomst