Het duo Amuse-Oreille brengt op vrijdagavond 21 oktober een zeer gevarieerd programma van oude tot en met moderne muziek uitgevoerd op gitaar, (barok)mandoline en theorbe. Klassieke muziek, fijnzinnig tokkelspel met emotie en expressie. Dat gebeurt bij Podium Acanthus aan de Koepoortstraat 20.

Het Duo viert dit seizoen zijn 25-jarig bestaan. Eigen bewerkingen worden afgewisseld met originele composities en muziek van hedendaagse componisten, die zich door Amuse-oreille lieten inspireren. Er worden composities uitgevoerd van Vivaldi, Bartók (8 Roemeense dansen), Sor, Signorelli, C. Meijering, V. Monti en A. Piazzolla. Ook enkele traditionals staan op het programma.

Het publiek kan een vergelijking maken tussen de klanken die worden voortgebracht door een mandoline, barokmandoline, gitaar, 19e-eeuwse gitaar, octaafgitaar en theorbe. Hoewel componisten als Mozart en Beethoven werk schreven voor de mandoline is het aan het einde van de 19e eeuw wat in onbruik geraakt als klassiek instrument en werd het alleen nog in de volksmuziek toegepast. Door de bestudering van de oude speeltechnieken keert het weer terug in de belangstelling.

Martine Sikkenk behaalde als eerste in Nederland het diploma Uitvoerend Musicus voor mandoline en studeerde daarna barokmandoline bij prof Marga Wilden-Hüsgen in Duitsland. Martine speelt zowel oude als nieuwe muziek met diverse ensembles en orkesten.

De samenwerking met componisten om het repertoire voor mandoline uit te breiden vindt zij belangrijk. Zo schreef Martijn Padding voor haar het mandolineconcert “Eight Metal Strings”. De cd die zij met het ASKO/ Schönberg van dit concert maakte werd in 2011 bekroond met een Edison Klassiek.

Nelleke ter Berg vond, na een zoektocht langs verschillende instrumenten, in de gitaar, met haar warme klank en intieme sfeer, het instrument dat bij haar past. Zij studeerde bij Lex Eisenhardt aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam en privé bij de  Canadese soliste Laura Young.

Zij treedt op als soliste, maar ook in diverse ensembles. Sinds 2005 bespeelt Nelleke ook de prachtige theorbe, voor continuospel en verrijking van het repertoire in oude muziek. Naast haar gitaar- en theorbespel is Nelleke dirigent van het gemengd koor Mozart Cantat in Hoorn en van het mandolineorkest  AMTG in Amsterdam.

Het concert begint om 20.00 uur en de entree bedraagt 17,50 euro per persoon. Jeugd tot en met 15 jaar kan naar binnen voor 8,50 euro. De prijzen zijn inclusief consumpties in de pauze en na afloop van het concert. Reserveren kan via podium@acanthus-demon.nl

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsLekkerszenZoRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk Doesburg,  Stadshotel Doesburg en Edelsmederij Tobias.