Het eerste herenwaterpoloteam van DWV uit Doesburg heeft thuis niet kunnen stunten tegen de nummer twee uit de competitie, De Treffers uit Rosmalen. In eigen huis werd met slechts een doelpunt verschil verloren. Ondanks sterk terugkomen in het tweede deel van de wedstrijd werd het 12-13. Elk plekje was bezet in zwembad Den Helder zaterdag 2 februari. Het affiche loog er dan ook niet om, DWV Heren 1 – De Treffers 1. Een tegenstander van formaat, uit Rosmalen en de huidige nummer 2 van de ranglijst. Klokslag 18.00 uur ging de gesponsorde bal van Jaqueline Reijmer te water en begonnen beide ploegen aan een enerverende wedstrijd.

 

DWV kwam moeizaam uit startblokken. Binnen 3 minuten in de 1e periode prijkte er een 0-2 achterstand op het scorebord. In die tijd hadden de mannen van interim-coach Roel Smeenk ook twee maal te maken gehad met een manmeer situatie, maar zij verzuimden om de stand hierdoor gelijk te trekken. Met nog 2 minuten te spelen in deze periode, deed DWV wat terug. Een fraaie actie op rechts, uitgevoerd door Jan Eenstroom, betekende 1-2. Binnen een minuut was het verschil alweer 2 doelpunten door nummer 13 van De Treffers, 1-3. Deze Brabantse “goalgetter” zou deze wedstrijd tekenen voor 9 (!) doelpunten.

 

Coen van Vliet liep tegen zijn 1e persoonlijke fout aan, maar de verdediging van de thuisploeg hield stand, sterker nog, uit de contra-aanval werd door Jan Eenstroom opnieuw gescoord, 2-3. Toch werd de 1e periode afgesloten met een verschil van 2 doelpunten. Luuk van Ophuizen moest van de scheidsrechter verplicht “afkoelen”. De Treffers brachten hun “kanon” (nummer 13) weer in stelling en dat betekende een ruststand van 2-4.

 

De 2e periode gaf een vergelijkbaar beeld. Een manmeer situatie voor DWV werd bekroond met een fraaie goal van Coen van Vliet 3-4, maar binnen 20 seconden tilde de tegenstander het verschil weer naar 2, 3-5. Door een uitsluiting van “good-old” Eric Jansen werd het zelfs 3-6 voor De Treffers.

joost de wolf / JdW Fotografie :: JdW_130129_03

DWV moest alle zeilen bijzetten om de enigszins grip op de wedstrijd te houden en meerdere male moest er aan de “noodrem” worden getrokken. Er volgde meer uitsluitingen, Thomas Smeenk, Jan Eenstroom en wederom Coen van Vliet. Gelukkig waren de Branbanders mild in hun straf, zij scoorden slechts eenmaal 3-7. Ook DWV kwam in overtalsituatie maar had niet de macht om hierin succesvol te zijn. De ongeschreven wet wil dat als je zelf de kansen niet benut, de doelpunten vaak aan de andere kant vallen.

 

Zo ook hier want De Treffers wisten hun kansen beter te benutten en liepen verder weg, 3-8. Dit verschil bleef tot aan de 2e rustperiode gehandhaafd. 4-8 werd het door een fraai schot van Berry te Kamp, maar door een straf van Luuk van Ophuizen werd het weer 4-9. Vlak voor het rustsignaal kreeg de thuisploeg nog een overtal situatie, maar ook nu wisten zij deze opgelegde kans niet te verzilveren.

 

In de 3e periode wist interim-coach Smeenk toch een ommekeer te bewerkstelligen. Deze periode begon goed, want al na 15 seconden mocht DWV een strafworp nemen. “IJskonijn” Berry te Kamp klaarde deze klus zonder problemen, 5-9. De thuisploeg werd sterker en sterker, luid aangemoedigd door het talrijke publiek. De druk op De Treffers nam zichtbaar toe en ook zij moesten regelmatig de DWV-aanvallen “onreglementair” afstoppen., met een manmeer situatie voor de thuisploeg als gevolg.

 

Coach Smeenk voerde een time-out door om zijn mannen “op scherp” te leggen, zodat de overtalsituaties werden uitgebuit. Helaas kon de 1e situatie niet worden benut, door knullig balverlies, maar de daaropvolgende keer was het wel raak. Luuk van Ophuizen knalde 6-9 tegen het doek van hoofdsponsor Apotheek de Linie. 2 minuten scoorde De Treffers nog wel 6-10, maar de ploeg uit Doesburg rook bloed voerde de druk op tot het kookpunt.

 

Het spel golfde op en neer en het scheidsrechterlijke duo had zichtbaar moeite de ploegen en het publiek in toom te houden.  De coach van De Treffers zag met lede ogen aan dat zijn ploeg de gemaakte afspraken niet meer kon nakomen door de druk van DWV. Getoonde emoties naar spelers en scheidsrechter(s) kwam hem op een gele kaart te staan. Thieme Smeenk gooide nog meer olie op het vuur door te scoren, 7-10. En zo was het verschil nog maar drie.

 

De “harde kern” van DWV kreeg er weer geloof in en zweepte het publiek nog meer op. Zoals gezegd hadden de scheidsrechters het moeilijk in deze fase. Ze waren het regelmatig “niet” met elkaar eens en lieten zich soms leiden op aangeven van het publiek wat resulteerde in een aantal dubieuze beslissingen.. Thomas Smeenk en Eric Jansen werden hiervan onder andere de dupe en werden voor 20 seconden uit het water gestuurd.

 

Gelukkig voor DWV wisten De Treffers van deze 2 overtal situaties er maar 1 te benutten, 7-11. Maar Jan Eenstroom, die steeds beter in de wedstrijd kwam, stormde vlak voor het einde van de 3e periode over zijn favoriete rechterkant naar voren. De aanval stopte pas toen de bal achter de Brabantse goalie lag, 8-11.

 

In de 4e periode verloor DWV “de rock” in de verdediging. Thomas Smeenk liep al heel snel tegen zijn 3e persoonlijke fout aan. Discutabele beslissing omdat een aantal zwaardere vergrijpen door de scheidsrechters onbestraft bleven. De Treffers profiteerde onmiddellijk van deze buitenkans, 8-12. Maar de ploeg uit Doesburg had de smaak van het scoren goed te pakken en dus togen zij naar voren.

 

Uitsluitingen bij De Treffers zorgde voor 2 manmeer situaties. Hier werd echter onzorgvuldig mee omgesprongen, want er kon niet worden gescoord. Gelukkig werd er wel een strafworp toegekend voor een zware overtreding op Coen van Vliet. Berry te Kamp kwam hiervoor vanuit het achterveld om de “trekker” overhalen, 9-12. Wederom een foutieve beslissing van de scheidsrechter gaf De Treffers echter wat lucht, Thomas Smeenk kreeg op de bank gezelschap van Eric Jansen, toen ook hij met 3 persoonlijke fouten het veld moest ruimen. En ook nu weer wist en De Treffers deze overtalsituatie te benutten, 9-13.

 

In de laatste 4 minuten van de laatste periode gebeurde er veel en keerde de kansen voor DWV. Maar eerst moesten zij het verlies van Coen van Vliet accepteren. Zijn 3e persoonlijke fout bracht hem ook op de bank bij de al zittende Eric en Thomas. Maar de DWV-defensie hield stand en voerde een contra-aanval uit met als resultaat een afgedwongen strafworp. Berry te Kamp kende wederom geen genade en schot moeiteloos 10-13 in het net. Met nog ruim 2 minuten op de klok, roken de DWV-ers dat er misschien meer was te halen.

 

De Treffers moesten in de “achteruit” maar konden niet voorkomen dat Jan Eenstroom vanuit een overtalsituatie scoorde, 11-13. Een halve minuut later was het weer raak. Op een assist van Thieme Smeenk, scoorde Jarno van Kevelaar met een fraaie boogbal 12-13. Het dak ging er weer eens af in Zwembad Den Helder. Over en weer werden er time-outs door de beide coaches aangevraagd om de ploegen zo optimaal en strategisch in het water te leggen. Beide ploegen kregen 2 maal een overtalsituatie, maar helaas voor DWV werd er niet meer gescoord. De stand 12-13, in het voordeel van De Treffers bleef op het scorebord staan.

 

Interim-coach Smeenk was na afloop wel tevreden. ‘We hebben de hele wedstrijd achter gestaan. De  eerste 2 periode waren we niet scherp genoeg en je ziet wat dat voor gevolgen heeft. In de 3e en 4e periode komen we sterk terug en hebben we zelfs kansen om de partij met winst af te sluiten. Maar in de manmeer situatie worden te weinig echte kansen gecreëerd. Daar gaan we samen aan werken, we zijn dringend op zoek naar een parttime trainer welke ons op technisch vlak naar een hoger niveau kan brengen. We hebben iemand op het oog, ik hoop dat we tot het eind van het seizoen hierover kunnen beschikken zodat we een stap hierin kunnen maken’.

 

DWV 1 – De Treffers            12-13 (2-4, 2-5, 4-2 en 4-2)
Treffers: Jan Eenstroom (4x), Berry te Kamp (4x), Coen van Vliet (1x), Jarno van Kevelaar (1x), Luuk van Ophuizen (1x) en Thieme Smeenk (1x)

 

Foto: Joost de Wolf / JdW Fotografie