Echte Bakker Koenen uit Doesburg bakt de allerbeste kerststol van Midden-Nederland. Dat is vandaag gebleken tijdens een spannende productkeuring in restaurant Groot Kievitsdal in Baarn. Allerlei ambachtelijke bakkers uit de regio leverden hun kerststollen met amandelspijs, al dan niet afgewerkt met poedersuiker, in voor de productkeuring. Deze is georganiseerd door het bestuur van de NBOV-regio Utrecht-’t Gooi en Gelderland.


De tweede plaats is voor Specialiteitenbakkerij Braam uit Didam, de derde prijs gaat naar Bakkerij Dijkstra uit Baarn. Hoewel het aan de vroege kant is om kerststollen in de winkel te hebben, zijn alle winnende bakkers vast van plan hun stollen snel te gaan promoten bij het publiek.


De beker en een mooie oorkonde zijn een mooie opwarmer om het typische decemberproduct alvast flink onder de aandacht te brengen. De kerststollen zijn gekeurd door een vaktechnische jury onder leiding van Tom Tol van Meneba. Ook sprak een consumentenjurylid zich uit over de ingeleverde kerststollen.


Tol gaf de aanwezige bakkers diverse tips over het bereiden van een goede stol. Hij besteedde aandacht aan de gebruikte grondstoffen, het verwerken van noten, krenten en rozijnen, het op de juiste wijze kneden van het deeg en aan het laten samensmelten van het deeg met de vulling.


Echte Bakker Koenen verheugt zich erop zijn kennis en kunde met de klant te gaan delen. ‘Wij kijken zowel in onze winkels als in de bakkerij echt uit naar de aankomende periode. December is een prachtige tijd in de ambachtelijke bakkerij. Wij zijn er met deze mooie prijs in ieder geval helemaal klaar voor.’