De Echte Bakker Koenen, onder meer gevestigd in Doesburg, maakt de beste oliebollen van het land. Dat blijkt uit een test waarbij de oliebollen zijn gekeurd op smaak, vet, vulling en eeteigenschappen. Koenen, met zaken in Doesburg, Westervoort, Steenderen, Arnhem en twee in Duiven, kwam als beste uit de bus.


Elk jaar, als de feestdagen naderen, kunnen alle Echte Bakkers van Nederland hun oliebollen laten keuren in Wageningen. De beoordeling was dit jaar wederom in handen de ervaren keurmeester Chris Scholtens. Hij beoordeelde de inzendingen op onderdelen als smaak, vet, vulling en eeteigenschappen.


Volgens de keurmeester leveren de prijswinnaars een knap staaltje vakmanschap. ‘Aan het verschil van kwaliteit bij alle inzendingen blijkt dat het bakken van een goede oliebol nog niet zo makkelijk is’, aldus de Gildemeester. ‘Deze prijswinnaars zijn echte toppers’. Achter Koenen werd Echte Bakker Nijkamp tweede, gevolgd door Echte Bakker Eising.


Voor Koenen was het niet de eerste maal dat ze toesloegen bij een oliebollenwedstrijd. Eerder vielen de broers Paul en Ton van Echte Bakker Koenen al in de prijzen. In 2007 werd een eerste prijs behaald en in 2009 zijn ze derde geworden.


Waar Paul altijd erg bezig was met het optimaliseren van het product probeerde Ton zo veel mogelijk prijzen te winnen. ‘Vorig jaar is Ton op 21 oktober helaas plotseling overleden’, vertelt Paul. ‘We hebben daarom in 2010 niet meegedaan aan de competitie. Dit jaar hebben we alles in het werk gesteld om als ode aan Ton de beste oliebol te maken. Dat dit nu is gelukt, is echt geweldig’.