Op zaterdag 5 april om half twaalf sloeg wethouder Ellen Mulder in het Doesburgse Stadhuis virtueel de eerste paal voor een nieuw op te richten virtueel museum in Doesburg, DomusDoesburg.nl. De collectie van dit nieuwe museum zal zich niet bevinden op één specifieke plek, maar in verschillende huizen, verspreid over Doesburg. Het virtuele museum gaat in verschillende thema’s voorwerpen presenteren die in het bezit zijn van Doesburgers.

 

De eerste tentoonstelling wordt opgebouwd rond voorwerpen uit de periode van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de tweede editie van DoMus werden door bezoeker meegebrachte objecten gefotografeerd en geregistreerd en de bijbehorende verhalen opgeschreven. Experts beantwoordden vragen van eigenaars en publiek.

 

Daarna gingen de objecten weer mee terug naar huis. De archeologen die tijdens deze eerste inventarisatie de honneurs waarnamen, Casper van den Bergh en Davy Kastelein beoordeelden een ansichtkaartencollectie over nazi-Duitsland en een geallieerd propagandablaadje van een Haagse vrouw als topstukken.

 

foto: Linda Roelfszema

Domus 600