Gitarist en componist Eric Vaarzon Morel speelt op zondag 11 maart vanaf 15.00 uur in de Gasthuiskerk highlights uit zijn Flamenco-opera El Greco de Toledo. In deze opera komen hemelse muziek, aardse flamenco en improvisaties bij elkaar.

Vaarzon Morel vermengt klassiek, flamenco, jazz en wereldmuziek en treedt in de Gasthuiskerk op met Oene van Geel op altviool en zangeres Eline Welle.

De opera van gitaarvirtuoos Eric Vaarzon Morel vertelt het verhaal van de kunstschilder El Greco, die hofschilder wil worden van Philips II, maar zich na afwijzing gedesillusioneerd terugtrekt. Terwijl hij de laatste jaren van zijn leven in eenzaamheid doorbrengt, komt zijn schilderkunst tot bloei.

Het libretto is gebaseerd op teksten van de mystici Teresa de Ávila en Juan de la Cruz en de laatste brief van El Greco zelf. Er wordt in het Spaans en in het Nederlands gezongen. Tussen de stukken door geeft de componist korte toelichtingen.

El Greco was een leerling van Titiaan. Hij emigreerde in 1577 naar Toledo in Spanje waar hij zijn werk vervolmaakte. Tijdens het regime van Philips II verbeeldde El Greco de wereld van toen in schilderijen die nog steeds wereldwijd worden bekeken. Zijn expressieve werk schokte destijds zijn tijdgenoten, tegenwoordig wordt vaak gezien als voorloper van expressionisten en kubisten als Jackson Pollock en Pablo Picasso.

Een toegangskaart kost 15 euro en is te bestellen via www.gasthuiskerkdoesburg.nl.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en BBS.