Boerderij Groot Nijhof in Doesburg verandert vrijdag 4 september in een huiskamerrestaurant. Dit in het kader van Eten op IJsselhoeven, een project waarbij bewoners van diverse boerderijen in de regio hun woning openstellen voor publiek.

 

Nieuwsgierig naar het reilen en zeilen op een IJsselhoeve – zo’n grote statige boerderij langs de IJssel? Dan is Eten op IJsselhoeve Groot Nijhof in Doesburg echt iets voor u! Vrijdagavond 4 september veranderen Ursula en Jeroen Beekman hun boerderij in een huiskamer restaurant. U bent van harte welkom om aan t schuiven voor een diner en rondgang door boerderij, erf en tuin.

 

Boerderij Groot Nijhof ligt net buiten de vestingwerken van Doesburg aan de Eekstraat. Op de boerderij wonen Jeroen en Ursula met hun drie kinderen in het achterhuis dat in 2010 is verbouwd tot woning. In het voorhuis wonen de ouders van Jeroen.

 

De IJsselhoeve is circa 500 jaar oud. Veel oude elementen zijn nog bewaard gebleven, zoals de bedstedes van de knecht en de meid, gebinten met merktekens, het bakhuisje en de voorraadkelder. Een hoeve met vele verhalen.

 

Van oorsprong was Groot Nijhof een gemengd bedrijf met koeien, varkens, kippen, graan en fruit. In de hoogtijdagen waren er verschillende boomgaarden met ruim 350 hoogstam fruitbomen. Met de hulp van schoolkinderen uit Doesburg hebben we in maart 2015 een deel van de boomgaard weer in ere hersteld. Dit in het kader van de boomfeestdag.

 

De veestapel bestaat nu uit een aantal Schotse Hooglanders, een pony, kippen en een schare cavia’s en konijnen. Naast de hoeve ligt een prachtige moestuin. Een deel van de maaltijd wordt samengesteld met deze groenten, vers uit de tuin op het bord!

 

Het diner op Groot Nijhof is onderdeel van ‘Eten op IJsselhoeven’. Een project van Boerderijenstichting IJsselhoeven. Zo’n 15 boerderijen langs de IJssel tussen Doesburg en Zwolle doen hier aan mee. Zij organiseren met regelmaat een etentje op hun locatie.

 

Uw gastvrouw/heer kookt een maaltijd met zo veel mogelijk lokale producten; uit eigen moestuin, landbouwbedrijf en uit de buurt. Ook wordt het verhaal vertelt hoe het er vroeger aan toe ging op deze boerderij. En mag u verder binnen en buiten kijken: de bedstee, de kelder, de deel waar de koeien op stonden. Genoeg te ontdekken.

 

Reserveren voor het Eten op IJsselhoeve Groot Nijhof op vrijdag 4 september kan via www.etenopijsselhoeven.nl. Eten op IJsselhoeven is mede mogelijk gemaakt door gemeente Doesburg met als doel om het cultuurhistorisch erfgoed in de gemeente meer beleefbaar te maken.