Met het Euphonia Novelty Orchestra herleven op vrijdag 24 april vanaf 20.00 uur de Gouden Jaren van de Jazz in de Doesburgse Gasthuiskerk. ENO werd opgericht in 1979 en speelt authentieke dans- en luistermuziek van bijna 100 jaar geleden. De tienmans-bezetting van het orkest is gebaseerd op die van de orkesten uit het eerste kwart van de vorige eeuw. 
Kaarten kosten 7,50 euro en zijn verkrijgbaar via de website of voor aanvang van de voorstelling in de Gasthuiskerk.

 

De, meestal zwarte, orkesten uit die tijd speelden zogenaamde ‘novelty songs’, jazzsongs, evergreens en andere meezingers uit het begin van de Amerikaanse jazzperiode. Het was de tijd tussen 1918 en 1930 die nu bekend staat als de Roaring Twenties. Deze jazzvorm beheerste het leven zodanig, dat vele songs nu zelfs nog bekend zijn en worden gespeeld.

 

Vanaf het begin streeft ENO er naar deze unieke jazzstijl vast te leggen in arrangementen, collectieven en soli. Met uiterste nauwgezetheid werden daarvoor 78-toeren-platen muzikaal ontrafeld en omgezet in partijen voor ieder instrument. Wat naar eigen smaak werd ingebracht, moest de muzikale toets van de oude tijdgeest kunnen doorstaan.

 

De gespeelde nummers hebben daardoor een bijzondere authenticiteit, ook al omdat geen enkel deel van de oorspronkelijke omvang van de jazzstukken wordt overgeslagen. De klankkleur wordt bepaald door de consequente vertolking van alle authentieke delen van de gespeelde nummers: refrains, verses, interludes, chorussus, bridges, vamps, finals, etc. En dat in de oorspronkelijke tempi: Two-Beat, Four-Beat, Boston-Waltz, Ragtime, Mazurka, One-Step, enzovoort. En niet te vergeten: alles inclusief de bijbehorende zangpartijen, stijlvast en ‘soul loaded’ vertolkt zanger Frank Douglas.

ENO