Stichting de Raadskelder meldt zich gelukkig te prijzen met een bijzondere tentoonstelling in de Raadskelder te Doesburg vanaf 29 april tot en met 27 mei 2012. De tentoonstelling heeft als titel ‘De prijs van de vrijheid’. Gekozen is voor een vorm waarbij herinneringen aan de toenmalige invasie in Normandië op 6 juni 1944 en het leven nu in beeld wordt gebracht. Fotografe Linda Roelfzema is daarvoor naar Normandië afgereisd. De tegenstelling tussen de verstilde getuigen van de landing en de vanzelfsprekendheid van het leven nu is buitengewoon interessant op beeld vastgelegd.


De foto’s zijn steeds in series van vier ingelijst om het kijken te vergemakkelijken. De expositie is een greep uit Linda Roelfzema’s portfolio. De begeleidende teksten geven een beknopt overzicht van “D-DAY”, zodat men achtergrondinformatie heeft om de foto’s beter te kunnen interpreteren en begrijpen.


De fotografe laat zien wat zij heden ten dage in Normandië op locatie aantrof. Gezien de vele doden is de prijs voor de invasie hoog geweest. De herinnering  wordt dan ook in deze streek hooggehouden. Overal in dit deel van Frankrijk vindt men kerkhoven, oorlogsmonumenten zoals obelisken en restanten van bunkers  behorend tot de Atlantikwall.


Ook is Linda Roelfzema op zoek gegaan naar Duitse overblijfselen. Het Duitse kerkhof in Normandië staat in schril contrast met de kerkhoven van de Geallieerden. Het is sober en integer. De zwarte kruisen verspreiden een deprimerend gevoel. Je bespeurt als het ware de gevolgen van de oorlog: DOOD EN VERDERF .


De kracht van de foto’s over D-Day en het lijden ten gevolge hiervan worden tijdens deze bijzondere tentoonstelling nog versterkt door buitengewoon mooie sculpturen van de Doesburgse kunstenares Marga Bles. Zij geven extra diepte aan het menselijk lijden gedurende de Tweede Wereldoorlog.


De tentoonstelling in de Raadskelder van Doesburg aan de Ph. Gastelaarstraat 2 is geopend op zaterdagen en zondagen van 12.00 tot 17.00 uur. Stichting de Raadskelder heeft deze aangrijpende tentoonstelling willen koppelen aan de herdenkingen op 4 en 5 mei om zo iedereen, ook scholieren, in de gelegenheid te stellen de invasie in Normandië beter te begrijpen,omdat deze ten grondslag ligt aan onze huidige vrede.