‘Ken je mij – Expressie van het lijden in het landschap van de ziel’ is de titel van de nieuwe tentoonstelling in galerie De Swarte Ram in Doesburg. De expositie is te bezichtigen van zondag 2 maart tot en met zondag 27 april 2014. Jit Nieuwenhuis exposeert er met schilderijen en Marja Grönloh met objecten en sieraden van handgeschept papier.

 

Jit NieuwenhuisDe doeken van Jit Nieuwenhuis roepen existentiële vragen op bij de toeschouwer: Hoe kunnen we het lijden benaderen en plaatsen in onze ervaringen? Wat doet het lijden van anderen met ons? Moeten we er ons voor afsluiten om te voorkomen dat we zelf ten onder gaan?

 

Ook oude religieuze thema’s, bijvoorbeeld ‘laat de kinderen tot mij komen’ en ‘in uw handen beveel ik mijn geest’ krijgen in haar schilderijen een eigentijdse, unieke expressie. Zij transformeert traditionele vormen, zoals kruiswegstaties en altaarstukken in lyrische klachten tegen geweld en misbruik.

 

Zelf papier scheppen is een specialisatie van Marja Grönloh. Graag houdt ze het hele proces in eigen hand: ze maakt van oud weer nieuw papier en werkt tegelijkertijd aan de vormgeving. Vaak voegt ze materialen toe als pitriet, bamboetakjes, ijzerdraad of vezels. Tenslotte verft ze haar objecten en sieraden met waterafstotende acrylverf. De lichtheid van haar sieraden maakt het dragen tot een feest.

 

De opening vindt plaats op zondag 2 maart om 16.00 uur met een korte inleiding van ds. Henk van den Berg. Maria Mazarakis (zang) en Sander Eggen (gitaar) verzorgen een muzikaal optreden. De preview van de expositie is zaterdag 1 maart 2014 van 12.00 – 17.00 uur.

 

Galerie De Swarte Ram, Ooipoortstraat 60 in Doesburg, is geopend elke zaterdag en zondag van 12.00 – 17.00 uur en tijdens de Culturele Zondagmiddag op elke eerste zondag van de maand van 12.00 – 17.00 uur en natuurlijk op afspraak, tel: 0313 476239.