Expositie ‘Kunstenaarskind’ in Raadskelder in Doesburg

Stichting De Raadskelder in Doesburg meldt de start van de expositie ‘Kunstenaarskind’ in de Raadskelder van het stadhuis in Doesburg per 26 juli. Het gaat om tekeningen die 70 jaar in het donker hebben gelegen en in het bezit zijn van Margreet Frankot.

 

De tekeningen werden gemaakt door de moeder van Margreet Frankot, de kunstenares Stien Eelsingh, in – en direct na de oorlog. De tekeningen zijn gemaakt op oorlogspapier en met oorlogsverf, waardoor zij zeer kwetsbaar zijn.

 

De raadskelder in Doesburg is een prima plek om deze tekeningen te exposeren, omdat het daglicht in de kelder zeer beperkt is. De tentoonstelling wordt aangevuld met schilderijen, die Margreet’s vader Roelof Frankot heeft gemaakt, alsmede enkele tekeningen van andere kunstenaars, die allemaal het kunstenaarskind portretteerden.

 

Terugkijkend op het leven van Stien Eelsingh resten Margreet Frankot de herinneringen vol beelden en geuren, omdat het leven van een kunstenaarskind zich afspeelt in de lucht van terpentijn en armoede. Het scherpe oog en de totale contrôle over de dingen, die met het grofste stuk houtskool vlijmscherpe lijntjes konden tekenen om uit te beelden wat via het oog in de hersenen

was geprent, herinnert Margreet Frankot  zich nog heel goed. Over die bezetenheid beschikte haar moeder Stien Eelsingh.

 

Roelof Frankot, de vader van Margreet, schilderde tijdens zijn beginperiode voornamelijk alledaagse taferelen en portretten. In zijn vroege werk is een hang naar naturalisme waarneembaar. Uit een iets latere periode stammen de portretten van zijn dochter.

 

De tekeningen , gemaakt door haar moeder Stien Eelsingh en de schilderijen van haar vader Roelof Frankot zijn niet alleen een weerslag van gepaste oudertrots, maar geven eveneens een tijdsbeeld van de jeugd van de in 1944 geboren dochter Margreet.

 

De expositie “Kunstenaarskind” wordt geopend op zaterdag 26 juli 2014 om 13.30 uur in de hal van het Raadshuis te Doesburg aan de Roggestraat. De expositie is geopend van 26 juli 2014 tot en met 24 augustus 2014 op zaterdagen en zondagen van 13.00 uur tot 17.00 uur in de Raadskelder , ingang Ph. Gastelaarstraat te Doesburg.

 

 

1 reactie

  1. Jan Vijn

    mooie expositie! Een aanrader.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑