Doesburg gaat na de zomervakantie de plannen voor de renovatie van de binnenstad presenteren. Daarnaast wordt in het najaar aan de Gemeenteraad gevraagd om 1,25 miljoen euro extra beschikbaar te stellen bovenop de ruim 3 miljoen euro zoals vastgesteld in de Meerjareninvesteringsagenda (MIA).

Dinsdag lichtte wethouder Van Veldhuizen (Stadspartij Doesburg) de renovatieplannen van de binnenstad toe tijdens een persbijeenkomst waarbij het kernwinkelgebied, de Kloostertuin en de verkeerscirculatie aan bod kwamen.

Op 18 september presenteert de gemeente de plannen aan inwoners en belangstellenden. Dat gebeurt tijdens een informatieavond in de Gasthuiskerk. Bij veel belangstelling volgt er een tweede avond op 24 september.

Klankbordgroepen
Tijdens deze informatieavond wordt het visiedocument gepresenteerd dat tot stand is gekomen na diverse sessies met klankbordgroepen. In deze klankbordgroepen zaten onder andere ondernemers, bewoners, de wijkraad en de stadscoördinator.

De Gemeenteraad is al eerder op de hoogte gebracht van de plannen. Uit de plannen blijkt onder andere dat het kernwinkelgebied van Doesburg autoluw wordt. Het idee is om in het toeristenseizoen van april tot en met oktober auto’s te weren uit de binnenstad van ’s ochtend 09.00 uur tot ’s avonds 18.00 uur. Voor gehandicaptenvervoer en hulpdiensten zoals brandweer en ambulance komen uitzonderingen.

Kloostertuin
Verder gaat de Kloostertuin op de schop. Al jaren wordt er gesproken over het aanpakken van de parkeerplaats, maar nu lijkt het dan eindelijk te gaan gebeuren. Het plan is om het aantal parkeerplaatsen met 30 te verruimen naar totaal 174. Daarnaast wordt de parkeerplaats ‘groener’ gemaakt en ontstaat er ruimte voor uitbreiding van de supermarkten Coöp en Albert Heijn. Er komt geen apart parkeerregime voor de Kloostertuin. Dus de veel besproken blauwe zone gaat niet door.

Als de Gemeenteraad in het najaar akkoord geeft om 1,25 miljoen euro extra beschikbaar te stellen, dan is de grove planning dat in het najaar van 2020 de schop in de grond gaat en in het najaar van 2021 de werkzaamheden zijn voltooid. De straten worden daarbij gefaseerd aangepakt. Het is de bedoeling dat er nieuwe riolering komt en dat de straten brede stroken krijgen, waar ondernemers onder andere terrassen kunnen plaatsen. De huidige Kloosterstraat dient hierbij als voorbeeld.

Extra geld
Als de Gemeenteraad nee zegt tegen de extra financieringsaanvraag dan wordt alleen het noodzakelijke gedaan zoals een nieuwe riolering, laat wethouder Van Veldhuizen desgevraagd weten. ‘Mijn inschatting is dat de Gemeenteraad akkoord gaat met het verzoek om extra geld’.

Volgens Van Veldhuizen moet er straks in het kernwinkelgebied ook een plaats worden gevonden voor een openbaar toilet. Nu staat het openbaar toilet op parkeerplaats De Bleek aan de rand van het centrum. De ervaring leert dat er relatief weinig gebruik van wordt gemaakt. Verder moet er ruimte komen om fietsen op een meer centrale plek te stallen. Nu staan fietsen her en der verspreid door de stad geparkeerd.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.