Op zondag 27 januari wordt een mooie jaarlijkse traditie voortgezet wanneer het publiek in   Filmhuis Doesburg kan genieten van een gevarieerd programma. Gedurende 7 jaar stond de dag in het teken van een bepaald land. Niet alleen films, lezingen en een muzikale omlijsting als ook een prima verzorgd lopend warm buffet waren afgestemd op het land. Vorig jaar werd gekozen voor een andere richting, namelijk een  thema. Het werd: “ja natuurlijk!”.


Van heel dichtbij kon de kijker genieten van prachtige beelden uit de film Microcosmos. Een unieke ervaring om de ons omringende insecten zo in close-up te zien: een parend slakkenstel, lieveheersbeestjes op grassprieten die door regendruppels geprojecteerd werden….onuitwisbare beelden.


Het bleef niet bij kijken: er was een gevarieerd aanbod in voedingsrijke insectenhapjes zoals o.a. gefrituurde sprinkhanen in chocoladesaus. Na een heerlijk warm buffet dat gebaseerd was op ingrediënten waar we mee vertouwd zijn, werd de avond afgesloten met de film Travelling Birds . Een bijzondere documentaire waarin de trek van verschillende vogelsoorten gevolgd werd vanuit de lucht.


Dit jaar is het thema een vraag: “Gaat u met ons in zee?”. Een uitnodiging voor een ieder die van de zee houdt. Het extravagantenteam heeft ervoor gekozen om nièt de weg in te slaan van milieuactivisten of onderzoekers zoals Jacques Cousteau. Er zijn immers al zo veel films op dit gebied op televisie.


Hoe de dag er precies uit komt te zien, blijft een verrassing voor een publiek dat graag zorgeloos een dagje met ons naar zee gaat. Een team van vrijwilligers zet met liefde weer haar schouders onder de organisatie van deze dag. Een stukje zeebanket zal zeker niet ontbreken bij het buffet, maar mensen die graag vegetarisch of iets met vlees eten komen eveneens aan hun trekken.


Op zondag 27 januari begint deze speciale filmdag om 13.00 uur en eindigt om ongeveer 21.00 uur. De zaal is open om 12.30 uur. De entree bedraagt  27,50 euro per persoon, inclusief soep en een maaltijd. Het adres is Het Meulenhuus, Bergstraat 48, Doesburg. Opgeven kan bij Hans Mulié, IJsselkade 40, 6981 LG Doesburg; tel 0642423168 of  hans.mulie@planet.nl


Foto: Peter Bakker