Doesburg krijgt er een attractie bij. Op 2 september wordt namelijk op feestelijke wijze het eendenhuis in de Bleekersgracht onthuld.

Zaterdagmiddag 2 september onthult burgemeester Loes van de Meijs het eendenhuis dat naar historisch voorbeeld is herbouwd in de Bleekersgracht. Deze gracht heet in de volksmond de “eendjesgracht”.

Het 8-hoekige eendenhuis met een omtrek van ruim 10 meter is herbouwd op de gerestaureerde fundering, waarop tot ongeveer 50 jaar geleden decennialang verschillende eendenhuizen hebben gestaan.

Flugi van Aspermontlaan
Het eendenhuis ligt op een eilandje tegenover de Flugi van Aspermontlaan; deze heette vroeger de Kastanjelaan en was eeuwenlang de hoofdtoegangsweg naar Doesburg vanaf de schipbrug over de IJssel.

De herbouw van het eendenhuis is een initiatief van buurtvereniging Molenpoort en is het resultaat van een samenwerking tussen de buurtvereniging, de gemeente Doesburg en het waterschap Rijn en IJssel en is mogelijk geworden met bijdragen van 17 verschillende bedrijven en organisaties uit Doesburg, Angerlo en Dieren.

Het leeuwendeel van de bouwwerkzaamheden is verricht door een inwoner van de Windmolenstraat: Gerrit Smeitink.

Muziekkorps der Voormalige Schutterij
Aan de feestelijke onthulling wordt meegewerkt door vrijwilligers van de Doesburgse brandweer, de Malletband van het Muziekkorps der Voormalige Schutterij, het koor De Smartlappers en stadsdichter Jan Vijn.

De feestelijke onthulling begint om 15.30 uur. Voorafgaand rijdt de burgemeester in een antieke brandweerwagen (een A-Ford uit 1929) en onder begeleiding van muziek door de Malletband vanaf het stadhuis naar de Flugi van Aspermontlaan.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies en MKB Tele.com.