Bon dieu! is de tweede buitenfilm die deze zomer wordt gedraaid in Doesburg. De film is op vrijdag 28 augustus te zien in de tuin van Het Arsenaal.

 

Het filmhuis “het badhuis” Doesburg verzorgt in samenwerking met het  het Arsenaal 1309 deze zomer een de tweede filmavond. De eerste was onlangs op de trappen bij Hotel Doesburg.

 

De buitenfilm wordt aangeboden door het filmhuis en het Arsenaal 1309 waarbij een kleine vrijwillige bijdrage ter dekking van de onkosten op prijs wordt gesteld. De film start bij het ingaan van de duisternis rond 21.30 uur; rond 24 uur is de vertoning afgelopen.

 

Er worden wat kussentjes, om op te zitten, neergelegd, maar net zoals vorige jaren kan men een eigen kussentje of stoeltje meenemen;  er staan al wel diverse stoelen. Er is een pauze waarin men een drankje kan nemen. Bij slecht weer wordt de filmvertoning naar de volgende dag verplaatst.

 

Bon dieu! is een komedie die vooroordelen tussen bevolkingsgroepen wil doorbreken. Bon Dieu! (“Lieve Heer!”) draait om Claude en Marie Verneuil, een katholiek conservatief echtpaar met een prachtig landhuis aan de Loire. De partnerkeuze van hun vier mooie dochters doet beide Claude en Marie regelmatig slikken: de eerste dochter trouwt met een moslim, de tweede met een Jood en de derde met een Chinees.

 

Wat gaat dochter vier doen? Een blanke Franse katholiek of een partner die wederom de wenkbrauwen zal doen fronsen? Weinig verrassend is natuurlijk het laatste het geval – het is een neger – al is hij wel een echte katholiek. Maar met z’n allen zingen ze uiteindelijk uit volle borst toch de Marseillaise, het Franse volkslied. Liberté, égalité, fraternité: vrijheid, gelijkheid, broederschap.