Op zaterdag 18 april aanstaande gaat de film ‘Oorlog in de Commanderije’ in première in de filmzaal van het Doesburgse Arsenaal. De film wordt die dag doorlopend vertoond tussen 15.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis; een bijdrage in de kosten wordt op prijs gesteld. Reserveren is niet mogelijk.

 

De Commanderije in Doesburg ligt ietwat verscholen achter de gevels van de Doesburgse Kerkstraat. Het gebouw dateert van rond 1300 en wordt op dit moment verbouwd. Het wordt de nieuwe locatie van het Lalique Museum.

 

Na de Tweede Wereldoorlog was het decennialang in het bezit van de familie Oorlog. Het pand is gebruikt als bioscoop, vrijmetselaarsloge, concertzaal, (fotografica)museum, kegelbaan en restaurant. Ook vonden er allerlei evenementen, van kegelwedstrijden tot gymnastiekuitvoeringen en van vergaderingen tot tentoonstellingen. De Commanderije was eigenlijk een multifunctioneel centrum avant la lettre!

 

De bewogen geschiedenis is vastgelegd in de vorm van een filmdocument met in de hoofdrollen de toenmalige eigenaren en uitbaters: Rudi en Rieky Oorlog.

 

Filmmaker Maarten Lindner van het Doesburgse LiViPro: ‘Mensen raken steeds visueler ingesteld, en eigenlijk loopt iedereen met een smartphone vandaag de dag ook met een filmcameras op zak. Het vertellen van verhalen gebeurt dan ook meer en meer in de vorm van beeld in plaats van tekst. Tegelijkertijd probeert HetHuisDoesburg om verhalen uit de recente Doesburgse geschiedenis zoveel mogelijk te laten vertellen door de mensen die erbij waren, de ooggetuigen. En in de praktijk blijkt deze vorm van geschiedschrijving een breed publiek aan te spreken.’

 

Ruud Smit interviewde de heer en mevrouw Oorlog terwijl Lindner de opnamen maakte. Afgelopen jaar was er – uitsluitend voor de familie – al een eerste preview. Voor het publiek gaat de film op zaterdag 18 april echt in première.