De nationale Maand van de Geschiedenis, met als thema ‘Vorst en Volk’, opent in Doesburg op 5 oktober. Op die zaterdag organiseert HetHuisDoesburg in ’t Meulenhuus ‘Cineac Oranje’. Dit oranje-getinte filmevenement is een doorlopende filmvoorstelling waar bezoekers op elk willekeurig moment kunnen binnenlopen. Het programma is geheel gewijd aan 30 april 1998, een belangrijke datum in de geschiedenis van Doesburg.

 

Doesburg ontving die dag samen met Zutphen de Koninklijke familie. Van de Oranjes, maar ook van stad en bevolking, zijn toen uitgebreide filmopnames gemaakt. Dat gebeurde zowel door ‘Hilversum’ als door Maarten Lindner, de man achter DoesburgTV.

 

Het is ongetwijfeld voor veel mensen erg leuk om die beelden nog eens terug te zien en zo te kunnen constateren hoe stad en inwoners in vijftien jaar veranderd zijn. Lindner heeft het historische beeldmateriaal bovendien verrijkt met interviews met onder andere de toenmalige burgemeester van Doesburg, Hermen Overweg, en met Rinus Rabeling, die samen met Henny Stoel de tv-uitzending van commentaar voorzag. Het resultaat is een documentaire van ongeveer 1 uur.

 

Cineac Oranje draait op zaterdag 5 oktober tussen 13.30 en 16.30 uur. De entree is gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Reserveren is niet mogelijk, omdat bezoekers op elk moment kunnen komen en gaan. Cineac Oranje vindt u in ’t Meulenhuus, Bergstraat 48 in Doesburg.

 

Wie niet kan wachten, kan op YouTube het ruim twee uur durende verslag van de NOS van Koninginnedag 1998 bekijken.