Filmhuis Doesburg eert op zondag 18 november de Italiaanse componist Ennio Morricone met twee films waarin zijn muziek te horen is. De reden voor dit eerbetoon is de 90ste verjaardag van de fameuze orkestrator.

De Italiaanse componist, orkestrator en dirigent Ennio Morricone (geb. 10 november 1928) verwierf wereldnaam met zijn jeugdvriend regisseur Sergio Leone. Samen veroverden ze Amerika waar de filmwereld in eerste instantie neerbuigend sprak over de “spaghettiwesterns”, totdat het grote publiek hen omarmde en het ene kassucces na het andere genoteerd werd. Een mooi moment om stil te staan bij deze levende legende en de muziek die hij componeerde en nog steeds componeert.

Niet vaak gebeurt het dat een filmcomponist in de spotlights staat en niet een acteur of een actrice. Toch wil Filmhuis Doeburg dit jaar een uitzondering maken. Wie kent niet die geweldige melodie op de harmonica met acteur Charles Bronson en de hartverscheurende scene met Claudia Cardianale als ze in “the middle of nowhere” aankomt om kennis te maken met het gezin van weduwnaar McBain met wie ze in New Orleans in het huwelijk trad? Twee heel bepalende muziekscènes uit de vorig jaar vertoonde western Once upon a time in the west

De welverdiende oscar voor de filmmuziek van The Hateful Eight in 2016 betekende voor Morricone een kroon op zijn werk en een stimulans om op zijn 87e gewoon nog door te gaan met componeren.

Op zondag 18 november worden twee films vertoond waarvoor Ennio Morricone de muziek componeerde: La sconosciuta om 13.30 uur en Two mules for Sister Sara om 19.30.

La sconosciuta is een meeslepende thriller uit 2006. De kijker wordt in het begin geconfronteerd met de nodige vragen temeer daar de hoofdpersoon in de flashbacks blond is.

Irena (“de onbekende vrouw”) is een Oekraïense immigrante die in een Italiaans stadje woont. Haar verleden kenmerkt zich door geweld en vernedering. Ze vraagt om werk aan de portier van een appartementsgebouw. In ruil voor een deel van haar salaris, zorgt hij ervoor dat ze de trappen mag schoonmaken.

Irina raakt bevriend met het kindermeisje van de Adachers, een welgesteld koppel dat woont in het gebouw waar Irina schoonmaakt. Wanneer het kindermeisje, in niet geheel onverdachte omstandigheden, van de trap valt, neemt Irina haar plaats in. Ze blijkt al snel de perfecte huishoudster te zijn en maakt zich onmisbaar als oppas voor Tea, de jonge dochter van de Adachers. De reden waarom ze zich binnenwurmt in het leven van het rijke echtpaar is duister en schokkend.

Two Mules for Sister Sara is een vrolijk getinte western met serieuze ondertoon uit 1970.

Mexico, 19e eeuw. De jonge aantrekkelijke Clint Eastwood speelt revolverheld Hogan en redt een nonnetje, zuster Sara(Shirley MacLaine) uit handen van een stel dronken bandieten. Hij ontdekt dat deze onverwachte ontmoeting een waar buitenkansje voor hem is, omdat zij op de hoogte is van wat er zich afspeelt in het legergarnizoen dat hij van plan is aan te vallen.

Sara vertelt Hogan dat ze samenwerkt met een groep Mexicaanse revolutionairen. Mexico is bezet door Franse troepen en de Mexicanen willen hun land bevrijden. Hogan gaat in op Sara’s verzoek om haar naar het kamp van de Mexicanen te begeleiden en hen eventueel te helpen de geldkist van het garnizoen te stelen. Als Hogan een Franse munitietrein wil vernietigen wordt hij geraakt door een pijl in zijn schouder..

Schrijver Budd Boetticher, bekend van talloze westernromans schreef in 1967 het scenario voor deze western. Het decor van de film was de woonplaats van de schrijver, Mexico, het verhaal speelde ten tijde van de Franse interventie in Mexico (1861-1867).

Voorafgaand aan beide films is een korte inleiding met kijk- en luisterfragmenten uit andere films waarvoor Morricone de muziek componeerde.

Tussen beide films kunt u met de filmhuisvrijwilligers pizza eten in restaurant Döneria in Doesburg en nakletsen over de eerste film. Graag aanmelden via info@filmhuis-doesburg.nl als u mee wilt eten. Film reserveren kan via www.filmhuis-doesburg.nl.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.com, Etos Doesburg, Bennie’s Barber Shop en Djoke.nl.