FNVLokaal Doesburg vraagt aandacht voor armoede

FNVLokaal Doesburg heeft in een brief aan de lokale politiek in Doesburg gevraagd om meer aandacht voor de minima, dit als gevolg van een nieuwe geplande wet. De lokale vakband pleit onder andere voor het afschaffen van alle eigen bijdragen en drempelbedragen voor mensen met een inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm.


Op 1 januari dit jaar is de Wet Werk en Bijstand in aangescherpte vorm van kracht geworden. Dat aanscherpen betekent vooral dat er minder vaak en lagere uitkeringen verstrekt worden. Vooral de invoering van een huisinkomenstoets zal er voor zorgen dat er veel uitkeringen verdwijnen, zo stelt FNVLokaal Doesburg in haar brief.


Daarnaast is er volgens de FNV een verlaging van de uitkering met 0,7 procent per jaar. Vervolgens is de eis ingevoerd dat minimabeleid niet meer beschikbaar is voor mensen met een inkomen dat hoger is dan 110 procent van de bijstandsnorm. In onze gemeente is dit ook allemaal gaande.


‘Wij pleiten voor het afschaffen van alle eigen bijdragen en drempelbedragen voor mensen met een inkomen tot 110 procent van de bijstandsnorm. Dat kan een gemeente zelf bepalen. Waar dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld AWBZ-gerelateerde zorg, roepen wij u op mensen via de Bijzondere Bijstand in deze kosten te helpen. En daar doeltreffende, snelle verordeningen voor te ontwerpen’, zo schrijft Frans van der Krul, coördinator FNVLokaal Doesburg, in een brief gericht aan de gemeenteraadsleden van de gemeente Doesburg, het college van B&W van de gemeente Doesburg, de raadsfractie van de gemeente Doesburg en de Raadscommissie MO van de gemeente Doesburg.


9 reacties

 1. M. Bos

  Laat mensen gewoon een baan zoeken en hun eigen salaris verdienen. Door hun uitkering aan te vullen met allerlei toeslagen is het niet meer interessant om een betaalde baan te nemen. Het verschil tussen een uitkering + de toeslagenen met een betaalde baan wordt dan steeds kleiner.

 2. Yvonne Irving

  Beste @Bos,
  weet u dat veel mensen met een betaalde baan minder dan 110% van de bijstandsnorm verdienen. Ook en misschien wel juist voor deze mensen is dit voorstel van FNV lokaal bedoeld. Het aantal werkende armen in Nederland is inmiddels net zo groot als het aantal werkelozen!

 3. Bart

  @ M. Bos,

  We leven in het goede nederland alwaar het verschil tussen wat u noemt uitkering en toeslagen en of een salaris erg groot is!
  Tevens stel ik het op prijs om niet te polariseren, want mensen met een uitkering voelen zich er niet allemaal “goed”bij.
  Maar bedenkt u ook dat de arbeidsmarkt geen optie is omdat er geen banen zijn, tenzij u weet waar en welk bedrijf?
  Denkt u dat het stigma “uitkering”niet drukt op hun schouders?
  Denkt u dat het een vetpot is om elke maand te vechten om rond te komen, ook met kinderen?
  Denkt u zelf dat te kunnen rond te komen met een minimum?
  Denkt u dat het leuk is dat mensen u categoriseren en in de hoek zetten?

  Denkt u……………………..wel eens aan die mensen die het echt minder hebben?

  @ Yvonne, Zou de heer M Bos een baan voor JOB hebben? 🙂

 4. M. Bos

  Bart en Yvonne het is niet mijn bedoeling geweest mensen te kwetsen. Maar wat ik in mijn directe omgeving zie is dat er mensen zijn die inderdaad een uitkering hebben + allerlei toeslagen een betaalde baan kunnen krijgen met iets meer salaris daar niet 5 dagen in de week voor op pad gaan. Wat ik ook wel kan begrijpen al denken ze dan niet aan hun pensioenopbouw. Wat ik dus bedoelde te zeggen is dat de verschillen tussen werken en niet werken door de toeslagen steeds kleiner wordt wat wel geld voor de salarissen net boven het bijstand-nivo.

 5. Frans van der Krul

  M.Bos
  Wil graag een baan op basis van wettelijk minimumloon heb nu een uitkering op bijstandsniveau en wil graag ruilen ondanks de toeslagen.(Toeslagen vallen tegen alleen zorg en huurtoeslag)

 6. Bart

  @ M Bos:

  Dan nog vind ik het stigmatiserend om dat zo te stellen want waarom gaat men niet werken?
  Liggen de banen voor het oprapen?
  Zit de gedachte erachter, ik wil wel maar kan en kom niet in aanmerking?
  Zijn het mensen met een achtergrond, lage opleiding enz?

  En pensioenopbouw?????????? Waar dan?? Ik bouw al ruim 25 jaar op maar de politiek breekt af! Ze pikken steeds meer van de gewone man!

  Waarschijnlijk werkt u zelf, heeft u een goed pensioen en verbijt u zichzelf omdat u dat allemaal wel “moet” en al die anderen niet in uw omgeving.

  Ik zou zeggen verdiep u er eens in, praat eens met die mensen mischien weet u dan waarom u geen uitkering heeft en zij wel!

  Of bedenk, hoe zou het mij vergaan met een uitkering…………..en al die grandioze toeslagen!!!

 7. anoniem

  beetje makkelijk om te zeggen laat de mensen gaan werken.
  het is niet zo makkelijk als je geen opleiding hebt
  vooral nu niet!!!!!!!!!!!
  ik ben al heel lang opzoek naar werk
  je word tegenwoordig afgerekent op
  geen rijbewijs
  geen opleiding
  ervaring
  enz….
  je hoord gewoon niets
  of je word afgewezen
  ik krijg geen uitkering
  ik moet leven van mijn vriend
  heb zelf helemaal niets
  en wij moeten noodgedwongen bij mijn ouders wonen
  er zijn ook mensen die wel WILLEN werken
  maar die NIETS kunnen VINDEN!!!!!!!!!!!!!!

 8. Bart

  Hallo anoniem,

  Ik snap je verhaal maar er zit ook een keerzijde aan:

  In nederland heeft in beginsel ieder recht op een uitkering echter deze zijn gebaseerd op:
  ziek zijn (niet kunnen werken vanwege een beperking)
  Werkeloos zijn (dus gewerkt hebbende)
  Leeftijd namelijk als je 20 bent heb je te weinig rechten om een uitkering te verkrijgen (buiten wia)

  Echter als je niet gewerkt hebt heb je geen basis om een uitkering te krijgen.
  Heb je wel gewerkt krijg je in beginsel ww (afhankelijk de lengte van gewerkt te hebben)
  Ben je afgekeurd in welke vorm ok heb je in beginsel recht op een uitkering gebaseerd op hoeveelheid % afkeuring danwel laatste loon (70%)

  Het feit dat jij zegt: Ik leef van mijn vriend en ik leef noodgedwongen bij de ouders dat kan een basis zijn waarom je geen inkomen (lees: uitkering) krijgt.

  Heb je je ooit laten voorlichten wat er mogelijk is voor je en of je wel rechten hebt op een uitkering?

  Tip van mij is: Laat je niet weg zetten als: Ik kan dit niet en dat niet want je kan altijd wat, ga voor de spiegel staan en reop steeds tegen jezelf ik kan, wil en zal werk vinden.

  Wees overtuigd van jezelf want dat straal je dan uit naar de ander, je toekomstige werkgever.

 9. Hanny

  @anoniem: Je zou ook eens kunnen informeren voor scholingscursussen.
  Die worden vaak ook nog vergoed. Dan zou je meer kans op werk kunnen hebben.

  @ de rest: Een uitkering is geen vetpot dat is waar. De werkwillenden bedoel ik bij het volgende niet maar er zijn er genoeg die niet WILLEN werken en daar heb ik geen medelijden mee, dan heb je het aan jezelf te danken.
  Ik ken iemand die bij de er uit moest bij de reorganisatie en die zei gelijk: zo nu ga ik ook niet meer an het werk ik ga lekker niks doen en genieten van een uitkering (en een beetje zwart bijwerken) laat anderen het maar doen.
  Ook dit soort mensen zijn er en ik vind het dan gewoon goed dat een uitkering laag is voor deze groep.
  Of mensen die wel samen wonen maar zogenaamd apart en daardoor allebei een uitkering opstrijken en ook 2 huurwoningen bezet houden terwijl anderen geen huis kunnen krijgen.
  Er is ook nog zoveel mis hiermee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑