Foodwinkels en supermarkten blijven open

De verplichte sluiting van winkels als gevolg van de strenge coronamaatregelen geldt niet voor elke onderneming. Zo mogen slagers, bakkers, kaaswinkels en viswinkels hun deuren open houden. Winkels die afhaalmogelijkheden willen bieden, krijgen nul op rekest.

Dat meldt Rijksoverheid.nl, de site van de Rijksoverheid. Dit valt volgens de Rijksoverheid onder essentiële winkels:

 • Supermarkten, incl. wekelijkse voedselmarkten (enkel overwegend levensmiddelen).
 • Ambachtelijke foodwinkels: bakkers, slagers, groenteboer (AGF), kaas/zuivelwinkels, slijters, reform, viswinkel, poelier, etc.
 • Diervoeding – en benodigdheden (> 50% van de omzet).
 • Medische hulpmiddelen: apotheken, drogisterijen, opticiens/audiciens, thuiszorgwinkels.
 • Postagentschappen en afhaalpunten voor postpakketten.
 • Benzinestations.
 • Bloemenwinkels, kerstboomverkoop buiten.
 • Service: reparatie (werkplaatsen voor auto’s en fietsen, servicewinkels voor telefoons/pc’s) en stomerijen en wasserettes.

Een supermarkt is volgens de Rijksoverheid ‘een winkel die overwegend levensmiddelen verkoopt’. Het is voor supermarkten niet toegestaan om meer non food te gaan verkopen in deze tijd.

Afhaalmogelijkheden
Warenhuizen die ook foodartikelen verkopen gaan ook dicht. Alleen winkels die in overwegende mate (>50%) levensmiddelen verkopen mogen open. De reden hiervoor is volgens de Rijksoverheid dat vervoersbewegingen en contactmomenten zoveel mogelijk moeten worden voorkomen.

Het is voor winkels niet toegestaan om afhaalmogelijkheden te bieden. Uitzondering hierop zijn doe het zelf zaken en de horeca. Een doe het zelf winkel verkoopt producten die noodzakelijk zijn voor reparaties in en aan het huis, is de argumentatie van de Rijksoverheid.

Oproep
DoesburgDirect.nl roept op om de komende tijd zoveel mogelijk online te bestellen bij de lokale ondernemers. Doe dat rechtstreeks bij de winkel zelf, zodat er geen afdracht aan tussenschakels plaatsvindt. Via Google is de website van nagenoeg elke winkel wel te vinden. Zie je niet direct een webshop, bel dan gerust naar de ondernemer om te overleggen.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekMKB Tele.comEtos Doesburg en Restaurant China

1 reactie

 1. Gert-Jan

  Mooie plek om https://kooplokaaldoesburg.nl/ te noemen waarin ook links naar de lokale webshops?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑