Het Fotofestival met het thema Over Bruggen van zondag 2 oktober in Doesburg was een groot succes. Jammer genoeg was er amper een vleugje wind en ging het vliegend foto-object, de start van een dag vol fotografie en fotokunst, alleen de lucht in doordat Luchtkunstenaar Ton Oostveen achter op de fiets, of hard lopend de vlieger in beweging bracht, zo laat Marijke Schellekens, een van de initiatiefnemers, weten. Schellekens: ‘Maar het was een prachtige grote vliegende ring, voor een deel bedrukt, met de contouren van de grote brug van Doesburg  waarover een Engel op een strijdwagen rijdt’.


Naast de vele ateliers, galeries en podia die op de Culturele Zondag Doesburg open zijn, waren er verschillende activiteiten rond fotografie. In het voormalig Fotograficamuseum was een foto-expositie van acht verschillende Doesburgse fotografen rond het thema van de dag: Over Bruggen.


In vier andere Galeries, namelijk: Galerie Diafragma, Galerie Kloostertuin,  Atelier/Galerie Per Sonare en Galerie De Zwarte Ram zijn sinds zondag nieuwe exposities met fotografie en fotokunst.  ’s Middags gaven Ruud Smit en Marijke Schellekens in het Meulenhuus een lezing. Zij vertelde elk op hun eigen manier hoe Kunst en met name Fotografie een brug kan slaan tussen mensen en culturen.


Slideluckpot-shows
Maar het bijzondere van de dag waren toch wel de Slideluckpot-shows,  de diavoorstelling van vroeger in een nieuw jasje gestoken. Eerst ’s morgens in Hotel Doesburg, waar slideshows van verschillende fotografen gecombineerd werden met poëzie en muziek allen met het thema van de dag: Over Bruggen.


‘s Middags werden er 21 verschillende slideshows getoond in Het Meulenhuus. De fotografen die voornamelijk uit Doesburg kwamen, hadden uiteenlopende slideshows gemaakt van veelal prachtige foto’s gecombineerd met muziek. Deze doorlopende voorstelling van slideshows waren een groot succes, zo laat Schellekens weten.


Schellekens: ‘Er zijn heel veel mensen komen kijken in het Meulenhuus, en zij bleven ook allemaal een hele tijd. De afwisseling, de duur van de slideshows van ongeveer 3 tot 5 minuten, de heel verschillende onderwerpen en de muziek die gekozen was, maakten nieuwsgierig. Hoe zou het volgende filmpje er uit zien, welk onderwerp en welke manier van presenteren? De muziek was heel verschillend en een belangrijk onderdeel van de presentatie, soms met een verrassende combinatie van foto’s en muziek’.