Telefooncirkel in Doesburg tegen vereenzaming

Op woensdag 19 oktober vindt om 19.30 tot 21.00 uur op de Linie 4 een informatiebijeenkomst plaats over telefooncirkels. Een telefooncirkel is een initiatief waarbij een aantal mensen afspreekt elkaar op een bepaald tijdstip te bellen. Doel hiervan is om eenzaamheid en een sociaal isolement tegen te gaan, begrippen die naar voren kwamen tijdens gesprekken van bewoners van Beinum met de wijkraad.


De presentatie op de avond wordt verzorgd door het Rode Kruis. Belangstellenden kunnen zich tijdens die avond opgeven als vrijwilliger, of zich direct aanmelden bij Carel Rensing van het Rode Kruis via c.rensing@wxs.nl of 0313 – 47 31 47. Bij voldoende belangstelling volgt in november een cursus voor vrijwilligers.


Naarmate je ouder wordt merken veel mensen dat sociale contacten beginnen weg te vallen. Wat vroeger vanzelf kwam, via de kinderen, de buren of het werk, daar moet je nu moeite voor doen. Dat lukt niet altijd, des te moeilijker als je zelf minder mobiel wordt.


Een telefooncirkel kan dan prettig zijn: je wordt geregeld even gebeld, er is contact met de buitenwereld en je kunt je verhaal even kwijt. Op initiatief van Wijkraad Beinum wil het Rode Kruis Doesburg dergelijke telefooncirkels voor Doesburg opstarten.


Een aantal mensen dat afgesproken heeft elkaar op een bepaald tijdstip te bellen – iedere dag of een aantal keren per week. Eén persoon heeft de leiding: draagt er zorg voor dat dit ook plaatsvindt, weet wat er moet gebeuren als er iets bijzonders aan de hand is, heeft de gegevens van contactpersonen en zorgverleners bij de hand. Die personen zoekt de organisatie met deze oproep.


‘Tijdens het opstellen van de wijkagenda in januari van dit jaar kwam als één van de onderwerpen naar voren het tegengaan van eenzaamheid en sociaal isolement. Een instrument hiervoor is de telefooncirkel, die op initiatief van de wijkraad Beinum door het Rode Kruis in het leven is geroepen’, aldus voorzitter Jelle Koning van Wijkraad Beinum.

1 reactie

  1. DuBoucle

    Maakt u zich zorgen om buurtgenoten? Vermoedt u verwaarlozing, vereenzaming, of psychische problemen? Meld het bij de gemeente, dit kan al in Groningen, ook iets voor Doesburg?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑