Foto’s voor documentaire de Commanderije gezocht

Maarten Lindner van LiViPro is voor een documentaire over de Commanderije op zoek naar oud beeldmateriaal. Lindner, bekend van DoesburgTV, maakt de documentaire in samenwerking met HetHuisDoesburg, die op 18 april in première gaat.

 

Iconische gebouwen: Doesburg staat er vol mee. En het en gebouw is nog niet af of er wordt al weer begonnen met de restauratie van het volgende. Na de ingebruikname van het Arsenaal 1309 is het nu de beurt aan de Doesburgse Commanderije, ook een gebouw meteen rijke historie, die in dit geval teruggaat tot het jaar 1286.

 

In dat jaar verwerft de Ridderlijke Duitse Orde het recht pastoors te leveren voor de Doesburgse parochiekerk. In de 17e eeuw wordt het in gebruik genomen als weeshuis. In de meer recente geschiedenis was het gebouw onder andere in gebruik als vrijmetselaarsloge, concertzaal, fotograficamuseum, kegelbaan en pannenkoekenrestaurant.

 

De heer en mevrouw Oorlog, de toenmalige eigenaren en uitbaters, kunnen veel over die periode vertellen. Zij zijn de hoofdpersonen in een nieuwe documentaire die Maarten Lindner van LiViPro/DoesburgTV maakt in samenwerking met HetHuisDoesburg.

 

Lindner hierover: ‘De eerste opnames zijn gemaakt. Met mooie verhalen over een lange periode. Ze gaan over films met Johnny Weismuller, over een voorstelling waarin de jonge Willeke Alberti een bijzondere rol speelt en over kegelaars, waterorgels en gymnastiekuitvoeringen, pannenkoeken, opgravingen en nog veel meer’.

 

Gelukkig heeft de familie Oorlog veel beeldmateriaal bewaard. Maar ook onder de Doesburgse bevolking moet nog veel materiaal zijn. Daarom wordt doe bevolking opgeroepen ons (digitale of gescande) foto’s te sturen met daarbij zoveel mogelijk informatie over wie, wat, wanneer en hoe? Inzenden kan naar m.lindner@hccnet.nl. De documentaire gaat op zaterdag 18 april 2015 in première.

1 reactie

  1. Theo Maas

    Favoriet FM heeft hierover maandag een telefonisch interview gehad met Maarten Lindner. De uitzending daarvan vindt plaats in het programma Spits op woensdag 3 december tussen 19.00 en 20.00 uur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑