Fout kost gemeente Doesburg jaarlijks zeker 250.000 euro

Door het niet goed uitvoeren van een basale interne controle loopt de gemeente Doesburg de komende vijf jaar tussen de 250.000 en 300.000 euro mis per jaar. De financiële strop is van invloed op de begrotingsresultaten 2011-2015 die in de zomernota 2011 zijn gepresenteerd. Het probleem concentreert zich rond twee leningen die zijn doorgeleend aan Woonservice IJsselland. In 2010 zijn de betreffende opgenomen en doorgeleende geldleningen vervroegd afgelost. De financiële gevolgen van deze vervroegde aflossing zijn daarna in de productenbegroting 2011-2014 onjuist verwerkt, zo laten burgemeester en wethouders van Doesburg op 21 september weten in een brief aan de Raad van de gemeente Doesburg.De rentelasten van de opgenomen geldleningen zijn correct afgeraamd. De rentebaten van de uitgeleende gelden, die jaarlijks door Woonservice IJsselland aan de gemeente werden afgedragen, zijn echter blijven staan. Dit is van invloed op de begrotingsresultaten 2011-2015, zoals die zijn gepresenteerd bij de zomernota 2011.


De gevolgen zijn als volgt:

 • Voor 2011 betekent dit een nadeel van afgerond 253.400 euro
 • Voor 2012 een nadeel van 272.500 euro
 • Voor 2013 een nadeel van 279.500 euro
 • Voor 2014 een nadeel van 286.100 euro
 • Voor 2015 een nadeel van 293.300 euro


Burgemeester en wethouders over deze nadelige gevolgen: ‘Het nadelige begrotingseffect is voor onze gemeente onvermijdelijk. Echter, doordat dit begrotingseffect nu pas in beeld is gekomen, hebben we hierop onvoldoende kunnen anticiperen vanuit het project Begroting in Balans 2 (BIB-2). Wij betreuren dat ten zeerste’.


Als oorzaak laat de gemeente weten dat er onvoldoende in gecontroleerd. Bij het maken van een analyse van de resultaten van de begroting 2011 ten opzichte van de zomernota 2010 had deze fout normaliter naar voren moeten komen.


De gemeente laat weten dat er direct maatregelen zijn genomen om het risico op herhaling te verkleinen. Zo wordt er een checklist gehanteerd om de toe te passen controles goed uit te voeren. Daarnaast worden niet begrote financiële mutaties vastgelegd in een begrotingswijziging. En de controle op begrotingsafwijkingen zal in de toekomst door twee medewerkers worden gedaan.


B&w stelt voor om tijdens de commissie Financiën van 11 oktober nader in te gaan op de ontstane situatie. Ook is er tijdens de raadsvergadering van 29 september ruimte om vragen te stellen over deze situatie.

6 reacties

 1. Hansie

  Gaat lekker zo
  Molenveld is al ardig uit de klauwen gelopen
  Nu 1.3 miljoen erbij
  Kan weer een wethouder de laan uit
  Als je het bij de een doet dan ook bij het ander
  Wie is de verantwoordelijke wethouder hier van
  Wat is het volgende wat de burger weer geld gaat kosten

 2. bas

  Dat kost iedere Doesburger ca 116 euro.Foutje bedankt zeker!

 3. keesie

  financieen nog steeds d`66

 4. piet

  wat een beleid het gaat goed met ons Doesburg De verantwoordelijke gelijk de ZAK geven

 5. Remco

  Laat de Action maar snel komen, levert weer wat geld op voor Doesburg…

 6. Bart

  Doesburg zal altijd achter de feiten aan blijven lopen dat doen ze al deccennia.
  Alles word weg gejaagd wat niet past in het pittoreske stadje wat een uitstraling heeft van een heropbouw stadje na de 2e wereld oorlog.
  Men teert op de braderie maar dat is het enigste wat men te beiden heeft aan gezelligheid en het enigste wat puur sec door vrijwilligers word geregeld chappeau vrijwilligers.
  Als men een dakkapel wil zetten bijv of een schuurtje buigen zich er 30 man over maar waar het over moet gaan, bijv werkgelegenheid enz daar hoor je niemand over!

  Nee Doesburg heeft het met de college’s van de laatste 30 jaar flink in de bol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑