Nieuwe exploitant gevonden voor Doesburgs draaiorgel

Het bijna honderd jaar oude draaiorgel ‘Erica’ blijft actief in Doesburg. Het draaiorgel dreigde stil komen te staan na het overlijden van orgelman Gerrit van Dam afgelopen mei. De exploitatie wordt overgenomen door Frans Campagne uit Utrecht waardoor het weer te horen is in de Doesburgse straten.


Begin mei 2011 overleed Gerrit van Dam op 80 jarige leeftijd. Van Dam heeft 34 jaar lang uit liefhebberij de Doesburgse straten opgevrolijkt met het draaiorgel. In 1976 kochten zijn vrouw en hij de “Erica”, een oud draaiorgel van rond 1910. Uitgangspunt daarbij waren altijd dat het orgel op nostalgische wijze gepresenteerd zou worden, dus op een ouderwetse houten duwwagen en met de hand gedraaid.


De laatste jaren werd het draaien met het orgel toch wel een zwaardere opgave voor Van Dam, omdat de leeftijd de krachten deed afnemen. Zeker het laatste jaar in 2010 kostte het Van Dam veel moeite, maar was hij nog tot eind november met het orgel op straat te vinden. Daarna nam zijn gezondheid door ziekte erg hard af en overleed hij op 7 mei 2011 in Dieren.


In overleg met de familie Van Dam is het draaiorgel in juli overgenomen door draaiorgelliefhebber Frans Campagne uit Utrecht. Campagne heeft Van Dam de afgelopen zestien jaar trouw geholpen als draaier van het orgel.


Na het overlijden van Van Dam hebben de erfgenamen aangegeven dat zij geen mogelijkheid zagen om het orgel regelmatig in Doesburg op straat te brengen. Campagne gaf daarbij aan de exploitatie graag voort te willen zetten. Daarom is besloten om het orgel aan Campagne te verkopen. In samenwerking met de Gemeente Doesburg kon de vergunning voor het spelen met het orgel ook op zijn naam overgezet worden.


Campagne wil de exploitatie op basis van liefhebberij uitvoeren, op dezelfde manier als Gerrit van Dam altijd heeft gedaan. Met de bedoeling om wat gezelligheid te brengen in de Doesburgse straten. Hij wordt hierbij geholpen door Louis Guykens uit Den Haag, ook een echte draaiorgelliefhebber.

2 reacties

 1. Hiddo van Os

  Deze heren houden het gezellige draaiorgel in stand. Hulde!

 2. Nicolaas van Tonger3n

  Beste Frans, fantastisch zoals je trouw iedere zaterdagmiddag aanwezig bent in de straten van Doesburg. Je kent mij wel, Nico, de man met de hoed…
  Ga alsjeblieft zo door, maar speel niet zoals nu,net voor de Kerst, ‘Veilig in Jezus armen’ dat hoort echt meer bij een uitvaart alhoewel ik wel geloof veilig te zijn in Zijn armen.
  Hartelijke groet,
  Nicolaas van Tongeren – Doesburg

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑