De enige Doesburger die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen op de Grebbeberg in Rhenen, Arie van Ree, is in Doesburg herinnerd met een gedenkteken. Bij het voormalige huis van de op 13 mei 1940 gesneuvelde militair aan de Kraakselaan is een gedenkplaat onthuld.


De gedenkplaat werd onthuld in het bijzijn van Bernard Claus, een neef van Van Ree. Het was Claus die vorig jaar het balletje aan het rollen bracht over het overlijden van de Doesburger tijdens gevechten op de Grebbeberg in 1940. Tijdens de dodenherdenking op 4 mei vorig jaar sprak Claus over zijn oom Arie van Ree.


Vervolgens legde het de Stichting 4-5 mei Comité Doesburg een bos bloemen op zijn graf van Van Ree op de Grebbeberg. Claus was daarvan zo onder de indruk dat er gesprekken met de Stichting 4-5 mei Comité Doesburg op gang kwamen. Dit resulteerde in een officiële gedenkplaat.


De gedenkplaat staat op de Kraakselaan waar nu wooncomplex Rosmolen staat, tegenover de Rabobank. Op die plek stond vroeger het huis van Van Ree. Burgemeester Luesink van Doesburg onthulde op 12 mei tijdens een korte en sobere plechtigheid een gedenkteken.


Op verzoek van Bernard Claus en de familie willen wij met een bescheiden gedenkteken de herinnering aan Arie van Ree kenbaar maken, zo laat Luesink weten in brief aan de familie en de Stichting 4-5 mei Comité Doesburg.


In de meidagen in 1940 voeren Nederlandse militairen op de Grebbeberg hevige gevechten met een Duits aanvalsleger met onder andere Waffen-SS eenheden, in de geschiedenisboeken terug te vinden als de Slag bij de Grebbeberg. Daarbij kwamen meer dan vierhonderd Nederlandse militairen om het leven, waaronder dus Doesburger Arie van Ree.