Geen ballonnenwedstrijd op Koningsdag in Doesburg

De jaarlijkse ballonnenwedstrijd voor kinderen tijdens Koningsdag gaat dit jaar niet door. De organisatie vindt het oplaten van ballonnen te schadelijk voor het milieu.

 

Dat staat te lezen in de nieuwsbrief van Doesburg en Oranje, de organisatie achter de activiteiten tijdens Koningsdag. Daarin wordt gemeld: ‘Omdat het materiaal van de ballonnen behoorlijk belastend is voor het milieu en er jaarlijks vogels dood gaan door het eten van de felgekleurde stukjes kunststof, vond het bestuur het niet verantwoord om dit jaar weer bijna 1.000 ballonnen de lucht in te laten gaan’.

 

In de volgende nieuwsbrief van Doesburg en Oranje vertelt de organisatie meer over de kinderactiviteiten tijdens Koningsdag.

 

Het wegvallen van de ballonnenwedstrijd betekent de tweede annulering in het vaste programma rond Koningsdag. Recent werd bekend dat het hardloopfestijn de Singelloop wegens gebrek aan vrijwilligers niet doorgaat.

 

26 reacties

 1. Frans Schilderman

  Een heel goed besluit om geen ballonnen op te laten.Hoop dat ze ook bij de jeugd die de ballonnen zouden oplaten goed kunnen uit leggen waarom.Dat het milieuaspect bij de ballonnen fabrikanten nog niet is aan gekomen snap ik niet.zou net zoals op een pakje sigaretten bij moeten staan dat het schadelijk is.

 2. Theo Houkes

  sjonge jongen wat een gelul geen ballonnen oplaten om milieuaspecten geen singelloop schaf dat hele konigs gedoe af wat een zootje weg met konings dag zuipen in de stad en de boel vernielen dat mag wel

 3. Frans van der krul

  Het valt me op dat de laatste tijd steeds meer dingen niet doorgaan, vraag naar vrijwilligers overbelast?

 4. Carla Bekken

  Wacht geduldig af, er komen veel mooie dingen er voor in de plaats. Soms zijn veranderingen ook mooi. Oordeel niet te snel. Mag ik wat vragen? als jullie feest vieren in Doesburg op Koningsdag ben je dan ook lid van onze vereniging…….. Zo niet geef je op via onze website…… € 10,- voor een hele dag feest.

 5. Hanny ten Dolle

  Theo Houkes, wat ben je weer heerlijk positief 🙁 . Als je goed gelezen hebt weet je ook dat de singelloop niet doorgaat omdat er te weinig mensen zijn die dit kunnen organiseren.
  Je zou je ook kunnen aanmelden om mee te helpen in plaats van kritiek te hebben.
  De ballonnen is niet alleen het milieu aspect, ook de kosten van helium zijn enorm.
  En zoals Carla al schreef: Wordt lid van Doesburg en Oranje, hoe meer mensen lid hoe mooier programma we neer kunnen zetten.
  En ondanks alles wordt het een schitterend programma.

 6. Frans van der krul

  Carla en Hanny,
  Vindt het leuk voor de kinderen die jaarlijkse ballonnenwedstrijd.
  Maar lid worden zie ik als republikein en dus aanhanger van de republiek als staatsvorm, niet zitten.

 7. Theo Houkes

  Hanny en Carla Helaas kan ik niet aan jullie verzoek voldoen om lid te worden van jullie club omdat ik niet koningsgezint ben ik heb er totaal niks mee behalve dat ik aan die 1.2 miljoen per jaar voor die twee meebetaal maar ik denk dat er toch ook wel ander gas in die belonnen kan om ze op te laten oke ze komen dan niet in engeland maar de kinderen hebben schik daar gaat het om
  En Carla dat tientje voor een dag feest daar red je het niet mee wat gaat dat kosten straks die rotzooi weer op te ruimen of doet jullie cluje dit ook

 8. Peter van den Broeke

  En dan zul je zien dat de mensen met het meeste commentaar straks op Koningsdag vooraan staan om te fessten in de binnenstad! Prima hoor, gezellig. Want gezellig is het altijd tijdens Koningsdag in Doesburg.
  Ik meld me aan als tientjes-lid! De kinderen zullen het jammer vinden dat ze geen ballonnen op kunnen laten maar dat leggen wij ze wel op een goede manier uit. Tijden veranderen. Wat veertig jaar geleden nog gewoon kon, is nu uit den bozen. Dat is nu eenmaal zo.
  Succes met de voorbereidingen. Heb er zin in.

 9. Theo Houkes

  Peter van den Broeke wees niet bang mij zul je er niet zien heb geen reden om te feesten

 10. Frans van der krul

  Peter van den Broeke,
  Ik ben “nooit”aanwezig geweest op Koninginnedag of zal ook niet aanwezig zijn op koningsdag.
  Feesten in de binnenstad daar heb ik geen enkele probleem mee, indien er weer 1 mei feesten worden georganiseerd zal ik zeker aanwezig zijn.
  Door de steeds verdere verrechtsing van het land zijn feesten van de arbeid bijna overal al gestopt, helaas.

 11. Peter van den Broeke

  Koningsdag is een feest van het volk, volgens mij. Of je nu links, rechts of in het politieke midden zit. Dus de opmerkingen van jullie dat je niet mee feest op die dag, om voor jullie moverende redenen, komen op mij erg negatief over. Maar…..ieder zijn feest, zou ik zeggen. Toch wens ik jullie veel plezier deze Koningsdag.

 12. Frans van der krul

  Peter:
  Koningsdag, eerder Prinsessedag en Koninginnedag,is een nationale feestdag in het Koninkrijk der Nederlanden ter ERE van het staatshoofd.

 13. Peter van den Broeke

  Frans van der Krul, dat klopt in de basis. Edoch, onze toenmalige koningin Beatrix heeft destijds de wens uitgesproken dit feest als “feest voor het volk” te bestempelen. En zo geschiedde.

 14. Frans Schilderman

  “feest voor het volk”klinkt al zo van ach die luitjes onder ons.

 15. Frans van der krul

  Zolang er maar brood wordt uitgedeeld en spelen worden georganiseerd, is het volk tevreden, en kijkt het niet verder dan de neus lang is.In 71 v.Chr. werd al begonnen met het gratis uitdelen van brood en het houden van spelen.

 16. Peter van den Broeke

  Goed bezig mannen, Frans en Frans!!

 17. Theo Houkes

  Wat een gelul over dat konings feest afschaffen die hap nu hangen ze de rood wit blauwe zakdoek weer buiten volgend jaar moeten ze hun tranen er mee drogen want dan moeten we weer meer belasting betalen omdat willem en maxima opslag moeten hebben

 18. robert duis

  @Theo Houkes.

  Inderdaad: “Wat een GELUL over dat Koningsfeest!”

  Inderdaad: “Wat een GELUL over die BALLONNEN!”

  De organisatie wil de ballonnenwedstrijd afschaffen vanwege de schade voor het milieu!

  Zou liever zien dat de mensen die deze onzin bedenken worden “opgelaten”.

 19. Henri AD

  Beste Robert,

  dat ‘oplaten’ is echt teveel eer! Ik zou liever met je in een luchtballon stappen. Dit mag, nooit gezien dat een luchtballon aangevreten wordt door een reiger. Heerlijk zo’n ballonvaart, geen langskomende ballonnetjes, rust op de IJsselbrug en geen herrie van hardloopwedstrijden, heerlijk! Mag van mij een tientje kosten! Zouden ze misschien ook het Wilhelmus spelen op de klokkentoren? Hopelijk wel een redelijke beiaardier!

 20. Theo Houkes

  henri ad luchtballonnen worden met gas branders gevuld dus afschaffen slecht voor het milieu niet meer doen kinderen mogen ook geen ballonnetje op laten en het wilhellemus fluit dat lekker zelf maar wel zo dat ik het niet hoor lief hoog in de lucht schande dat jullie dat nog wel mogen milieuvervuiling

 21. Henri AD

  Geachte heer Theo,

  Mijn inschatting is dat u werkloos bent en broodmager. Een auto of fiets, ja zelfs uw schoenen laten rubber achter op het wegdek, bij vochtig weer wordt dit glad, een gevaar voor kinderen om over uit te glijden. Daarnaast duurt het jaren voor dit ruber uit het milieu is verdwenen. Of u nu liberaal, democratisch bent, link, recht of in het midden zit u zult zeker niet koken en al helemaal niet op een gasfornuis, ook zult u de frieterie voorbij gaan. Zoals u schrijft bent u een voorbeeld als milieubeschermer wat zeer te waarderen is. Mijn visie blijft dat het zelfregulerende systeem van de natuur zijn werk wel doet bij het verbranden van helium of gas. Ballonnen die pas na vele jaren verteren is geen goed idee, daar hebben we de plastic-containers voor en het besluit om deze ballonnetjes niet op te laten kan ik me in vinden, zie ook de hoeveelheden kunststoffen die in de zee terechtkomen, de visnetten die niet mee terug genomen worden. Doesburg geeft hier een goed voorbeeld mee af! Weet ik alleen nog niet of uw reactie hier nu ethervervuiling of site-vervuiling heet, in ieder geval heeft u wel energie gebruikt om uw mening te plaatsen. Misschien iets om over na te denken. Robert wanneer stijgen we op? Neem jij de champagne mee, zorg ik voor de mosselen zonder netten, het is trouwens wel vrouwvriendelijk om onze vrouwen wel mee te nemen.

 22. Henri AD

  Maar even serieus,

  er wordt hier geschreven
  ‘Het wegvallen van de ballonnenwedstrijd betekent de tweede annulering in het vaste programma rond Koningsdag. Recent werd bekend dat het hardloopfestijn de Singelloop wegens gebrek aan vrijwilligers niet doorgaat.’
  De invalshoek van de constatering ‘tweede annulering’ is een negatieve invalshoek en roep negatieve reacties op, dat had niet gehoeven. Zorgen voor een mooi, gezellig en gevuld feest had meer de aandacht moeten hebben en was er voor de ballonnen mogelijk meer begrip geweest, de kinderen zullen dit niet missen wanneer hiervoor andere activiteiten voor terug komen, voldoende te bedenken! Mij heeft geen oproep bereikt om als vrijwilliger op te geven voor de wedloop en mogelijk is dat bij meer het geval. Het uiten van tekort aan vrijwilligers met de nadruk op het anders te moeten annuleren had waarschijnlijk meer mensen opgeleverd alvorens het besluit te nemen. Ik heb hier geen inzicht in maar zijn de inspanningen hiervoor voldoende geweest? Organisatie; maak er een mooi feest van voor iedereen! Doordat ook de landelijke Koningsdag krijgt is het ook mogelijk in Doesburg nu aanpassingen te doen, alle succes gewenst bij de voorbereidingen en straks bij de uitvoer!

 23. robert duis

  @Henri AD.

  Dank voor Uw bijdragen. U doet waarlijk Uw best. Uw teksten zijn een mengeling van serieuze argumentatie en
  luchtige prietpraat om de zaak niet ernstiger te maken dan deze in wezen is, namelijk ongelofelijk onbelangrijk
  in deze tijd van onthoofdingen, berovingen, zelfmoorden en onhandig getimede salarisverhogingen.

  Wat mij niet duidelijk is- en ook blijft voorlopig: Henri AD. Waarom niet Henri TELEGRAAF of Henri TROUW dan
  wel Henri DOESBURG DIRECT? Is AD Uw volledige achternaam of een slechts een mysterieuze afkorting?

  Tot slot: “U vraagt Theo Houkes of hij “link, rechts of in het midden zit?”………
  Op mijn beurt vraag ik U of U van GROEN LINK is? Zou mij niet verbazen! Dat zijn mensen die niet in de gaten
  hebben dat mensen met gevoel voor de natuur zowel links-rechts als in het midden kunnen zitten.

  Ondergetekende is van het “midden” en is van mening dat onze natuur zijn schouders ophaalt bij een onschuldig
  ballonnen-wedstrijdje van kinderen uit Doesburg. U onderschat het zelf-reinigings vermogen van MOEDER AARDE en
  U maakt Uw GROEN LINKSE ideeën te belangrijk.

  Ook in het geval ik ooit met U in een BALLON zou stappen (mijn vrouw wil niet mee) dan wil ik in “het midden” zitten.
  Het ga U goed!

 24. Henri Rook

  Beste Drs. Robert,

  uw analytisch vermogen licht zeer hoog maar in deze zit u behoorlijk fout. AD staat niet voor een dagblad, bij even verder denken weet ik zeker waar deze letters voor staan. Ik ben niet voor groen, wel voor groen maar ook weer tegen wanneer er tijdens Koninginnedag groen voor je deur geplaatst wordt wat enorme overlast geeft, mogelijk dat er een lampje gaat branden.
  Mijn vrouw wil zeker wel mee, maar ipv jouw vrouw mag je hondje wel mee, de jaguar vindt ik geen goed voorstel wij nemen onze ster ook niet mee.

  Uw inbreng kan ik zeker waarderen, waarom moeten we discussies houden over het afschaffen van feesten of elementen eruit. Dit maakt Nederland wat Nederland is. Onze identiteit mag van mij dan ook, zoals het wetsvoorstel er ligt vastgelegd worden zoals Duitsland dit ook gedaan heeft. Het voorkomt ook deze discussies bv ‘het ene jaar de driekleur en het volgende jaar een zakdoek’.
  Ook ben ik het met u eens dermate lullige argumenten te plaatsen terwijl er zoveel ernstige zaken in de wereld gaande zijn. Laten we blij zijn dat we door het Nederland zijn nog in vrijheid feest kunnen vieren!
  Ipv goede ideeën gaat het gesprek al snel richting milieuzaken en politieke voorkeur, dat is jammer en de organisatie niet mee geholpen.

  Daarnaast wil ik nog aanvullen dat er tussen ‘koekhappen en ballonnen oplaten’ nog zoveel meer te doen is voor de kinderen. De vogeltjes voeren of de eekhoorns in het bos zal de kinderen laten begrijpen dat dat gezonder is dan plastic.
  Uit uw reactie bemerk ik dat u meegaat in een vaart over Doesburg, lijkt me zeer interessant!

  Met vriendelijke groet. we spreken wel af om de hoek onder een bakkie koffie.

  Organisatie: Zet hem op! Succes!

 25. Theo Houkes

  he henri ad heb je deze onzin allemaal zelf bedacht of uit een boek overgeschreven en kinderen vogeltjes laten voeren of naar eekhorentjes laten kijken.
  Kan maar dan nemen ze toch weer een plasticzak mee om het brood te vervoeren en als die leeg is gooien ze die op de grond en dan weer dat plastic.
  En of het in het bos zo gezond is weet ik nog niet zo zeer met die teken wil ik mijn kind niet aan bloodstellen.
  Wat die ballonvaart betreft hoop ik dat er genoeg wind staat om je heel ver weg te blazen.
  En wat werk betreft ja ik ben werkloos maar dat komt door deze gemeente milieu gedoe ( verma Pack ) misschien zegt je dat wat

 26. Henri AD

  Beste Theo,

  nee niet uit een boek, gelukkig lukt zelf nadenken aardig.
  Wat u aangeeft is inderdaad hoe je de kinderen opvoed en hoe om te gaan met natuur en milieu! Hier hun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Zie ook volwassenen na een feest welk afval zomaar wordt weggesmeten, jammer, hebben dit waarschijnlijk ook in de opvoeding gemist, wat dat betreft heeft u een punt!
  Dat we zover moeten gaan dat er niets meer kan of mag gaat te ver. Daarmee bedoel ik de schoenzolen, fiets- en autobanden die ook hun sporen nalaten. Mijn opmerking over werkloos zijn is gezien uw situatie niet gepast en vraag u mij deze uitspraak te willen vergeven. In deze tijd is dat zeker niet gemakkelijk en uit uw woorden bemerk ik het gevoel van onbegrip veroorzaakt door uw laatste werkgever. Ik hoop oprecht dat u snel een nieuwe werksituatie zult krijgen!

  Wat het genoemde onderwerp betreft blijft het ‘sneu’ voor die duizend kinderen! Vandaar ook mijn vraag of dit voldoende is gecommuniceerd en wat komt hiervoor terug zodat het de kinderen uit te leggen is.

  Ik heb begrepen dat er in de volgende nieuwsbrief meer bekend wordt gemaakt, dus we wachten af!

  Met vriendelijke groet, Henri AD

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑