De gemeente Doesburg meldt in een zojuist uitgebracht persbericht dat op het spoedappel tegen de Stichting tot Behoud van de Stadsweiden betreffende de bouw rondom Beinum West is ingetrokken. De Stichting heeft de nestkasten voor de steenuil verwijderd en het ingestelde hoger beroep bij de Raad van State ingetrokken.


Hiermee vormt de Flora- en faunawet volgens de gemeente geen belemmering meer voor de ontwikkeling van Beinum West, een gebied waar 128 woningen gebouwd moeten worden. De Stichting tot Behoud van Stadsweiden Beinum West voldoet hiermee aan de door de gemeente gestelde voorwaarden voor het intrekken van het spoedappel.


Vast staat nu dat geen broedgeval aanwezig is, aldus de gemeente. De ingestelde werkvrije zone kan daardoor worden opgeheven. De gehele locatie wordt nu in een keer bouwrijp gemaakt. In september start de bouw van de woningen.


Het spoedappel stond aanvankelijk gepland voor 24 juni. Voor die tijd was de gemeente al bezig een groot deel van het gebied bouwrijp te maken. Volgens omwonenden zijn juist door die werkzaamheden de steenuil of steenuilen gestoord in hun broedactiviteiten.


Een woordvoerder van de Stichting erkent bij Omroep Gelderland dat de strijd om de steenuil verloren is, maar dat de complete strijd nog niet voorbij is. ‘Voorlopig loopt er nog een procedure tegen de vrijstelling en de bouwvergunning. We verwachten dat die procedure binnenkort zal plaatsvinden bij de rechtbank in Utrecht’.


In totaal beslaat het bouwplan Beinum west in twee fases een kleine tweehonderd woningen die volgens wethouder Willem Bouman hard nodig zijn. Een kwart van dat aantal betreft huurwoningen, een kwart koopwoningen tot 145.000 euro, een kwart koop tot 172.000 euro en een kwart vrije sector.


Door het juridische steekspel met bijbehorende vertragingen heeft een aantal kanidaat kopers besloten af te zien van aankoop van een van de woningen. Wethouder Frans Hofman van de gemeente liet eerder al weten dat door de vertraging de kosten zijn opgelopen tot anderhalve ton.


Zie ook

Spoedappel rond bouw Beinum West op 24 juni