Een handig overzicht met het complete programma van de Doesburgse Hanzefeesten op 12 juni 2010. Naast het programma wordt dieper ingegaan op het ontstaan en belang van het evenement. De eerste editie vorig jaar was goed voor zo’n tienduizend bezoekers. Dit jaar zal dat met meer aandacht en meer activiteiten minimaal geevenaard worden. Mits de weergoden meewerken. Bekijk het programma en kom meer te weten over het ontstaan van de tweede editie van de Doesburgse Hanzefeesten.
Programma
10.00 – 10.15 uur
Peter Bollen, de stadsomroeper, kondigt Burgemeester Luesink aan voor een openingswoord. Na een aantal kanonslagen door de Schutterij “Eendracht maakt Macht” uit Zevenaar, zal de 2e editie van de DoesburgseHanzefeesten officieel geopend zijn. Plaats: Kruising Koepoortstraat/Ph.Gastelaarstraat.
10.15 – 13.00 uur
Living Statues, ook wel levende standbeelden kunt u vinden in de middeleeuwse straten van Doesburg. De Living Statues zullen zich van hun beste kant laten zien; er namelijk prijzen te verdienen.
10.15 – 13.00 uur
Creatieve workshops o.a. Schilderen, zowel voor kinderen als volwassenen. Deze worden begeleid door André Bikker van de schilderschool en Geertje Staring kunstenares. Locatie. Koepoortstraat bij de schilderskar.
10.15 – 13.00 uur
Gastheer en gastvrouwen. Alex Koster, streekarchivaris; Marjolijn van Rooij, adjunct-streekarchivaris; Edith de Geest, archivaris en Diny Kirichhoff, archiefmedewerkster. Zij staan klaar om bezoekers iets vertellen en te laten zien over het belang, de omvang en inhoud van het Doesburgse middeleeuwse archief en hoe dit op moderne wijze wordt bewaard. Te vinden in Nieuwstraat 4, Doesburg.
10.15 – 13.00 uur
Tijdens de Hanzefeesten zullen zingende kinderen door de binnenstad van Doesburg trekken. Ze worden muzikaal begeleid door de voormalige Schutterij. Het geheel staat onder leiding van Zwaan Stam.
10.15 – 13.00 uur
Zowel Jan Ravensteijn en Jan Vijn van de Dichterij hebben wederom toegezegd lyrische gedichten en proza voor te dragen. De gedichten zullen te horen zijn in de Gasthuiskerk.
10.15 – 15.00 uur
Middeleeuws buitenspelen met Hanzespelletjes, zullen in de Koepoortstraat gespeeld worden zoals dat vroeger ging. Er is boogschieten op de hoek van de Koepoortstraat/Hogestraat. Dit alles word georganiseerd door scouting groepen, basisscholieren en Adventure Sport.
10.15 – 17.00 uur
Straattheater door volwassenen o.a. een aantal ridders, goochelaars, marskramers, arme sloebers en niet te vergeten het Miekes die in ‘de spooksteeg’, bij de Martinikerk, een act opvoeren. Plaats: Koepoortstraat, Roggestraat en de Gasthuisstraat.
10.15 – 17.00 uur
Op het Roggeplein podium vindt u het kinderduo Bennie en Frits, het Smartlappen koor o.l.v. Margreet Ente en middeleeuws toneel o.l.v. Nanny Cijs. In de Gasthuiskerk treedt een 8-koppig fluitensemble op, jong aanstormend talent die muziekinstrumenten bespelen, en middeleeuws theater o.l.v Nanny Cijs. In Gasthuis du Soleil treedt klassiek pianiste Irene Hoogveld op. Tevens is er op de 1e verdieping een toneelstuk te zien ‘Rampfiguren’.
10.15 – 17.00 uur
Een 30-tal unieke ambachten zijn te vinden in de Roggestraat en Gasthuisstraat. O.a. een Smid die zijn ijzer smeed, een Bierbrouwer die witbier zal gaan brouwen en een palingroker die op middeleeuwse manier zijn palingen rookt.
10.15 – 17.00 uur
Diverse workshops bij winkeliers in de stad o.a. bij Zilverschoon Kerkstraat, Jevaba op het Gildehof, Kroondomein Meipoortstraat, Arsenaal Kloosterstraat en Tobias de edelsmederij Kerkstraat.
11.30 – 12.00 uur
Stadhuis, middeleeuwse raadsvergadering met schout en schepenen, ter heroprichting van de ‘drilkooi’.
12.00 – 15.00 uur
Ringsteken op de Paardenmarkt o.l.v. Nell Brouwer van Paardners.
13.00 – 14.30 uur
Wervelende Hanzemodeshow die de Hanzetijd doet herleven. Plaats: Kruising Roggestraat/Koepoortstraat.
15.00 – 15.30 uur
Prijsuitreikingen door de burgermeester op de kruising van Roggestraat/Koepoortstraat.
16.15 – 17.00 uur
Hanzeparade een grote optocht met alle verklede personen, door het stadshart van Doesburg o.a. Roggestraat, Kloosterstraat, Meipoortstraat, Kerkstraat en Koepoortstraat.
Achtergrond
Het is de alarmerende boodschap van de laatste jaren: onze maatschappij wordt steeds harder, killer en egoïstischer. De overheid zendt zelfs televisiespotjes uit om Nederlanders weer socialer en vriendelijker te maken. Politieke partijen hameren in hun verkiezingsprogramma’s op respect,hulpvaardigheid en samenwerking.
Dat is in het Gelderse Doesburg niet nodig, daar is gemeenschapszin nog de gewoonste zaak van de wereld. Honderden inwoners van het hanzestadje aan de IJssel werken al maanden eensgezind aan de Hanzefeesten. Een middeleeuws festijn dat op zaterdag 12 juni 2010 in de historische binnenstad van Doesburg zal plaatsvinden.
De Hanzefeesten beleven dit jaar hun tweede jaargang. Vorig jaar werd het evenement in krap drie maanden uit de grond gestampt door een handjevol enthousiastelingen. Tijdens een verjaardag ontstond bij Desirée Kester, Olga van Rooij en Wilma van der Velden het idee om een middeleeuws festival in Doesburg te organiseren. De dames begonnen met een handjevol vrijwilligers aan een monsterklus, met vrijwel geen budget en geen enkele vergunning wisten ze de enorme scepsis bij gemeente en ondernemers te overwinnen.
De Hanzefeesten werden ondanks de korte voorbereidingstijd een groot succes. Maar liefst 10.000 bezoekers vermaakten zich met demonstraties van oude ambachten, middeleeuwse muziek en een modeshow van periode-kleding.
Dit jaar wordt de tweede editie van de Hanzefeesten georganiseerd. Groter opgezet dan vorig jaar met onder andere middeleeuwse muziek, theater, een antiek- en curiosamarkt, een middeleeuwse modeshow, een living-statues wedstrijd, demonstraties van oude ambachten en leuke spelletjes voor de kinderen. Een grotere opzet vraagt natuurlijk meer menskracht, maar dat is in Doesburg geen probleem.
Heel Doesburg steekt dit jaar de handen uit de mouwen. Honderden vrijwilligers meldden zich spontaan aan, trots als ze zijn op de geschiedenis van hun stad. Gepensioneerden, bewoners van het plaatselijke verzorgingshuis, basisschoolleerlingen en -leerkrachten en individuele inwoners werken eensgezind aan de organisatie van de Hanzefeesten.
Enkele voorbeelden:
Een inwoner van de Doesburgse binnenstad nam het initiatief om Hanzebanieren te laten drukken, middeleeuwse vlaggen met het wapen van Doesburg. Hij verkocht er 350 huis-aan-huis. Heel Doesburg zal op 12 juni volhangen met de blauwe banieren, net als in vroeger tijden.
Een groep Alevitische vrouwen uit Doesburg kwam avonden achtereen bij elkaar om baretten te naaien die de inwoners van Doesburg zullen dragen tijdens de middeleeuwse modeshow en op straat.
Een groep bejaarde dames uit het Doesburgse verzorgingshuis breit en haakt al een jaar lang één avond in de week middeleeuwse kinderkleding voor de schooljeugd.
Een inwoonster van Doesburg zette een advertentie in de krant met de vraag of mensen misschien mooie stoffen over hadden voor middeleeuwse kostuums. Het aantal reacties was overweldigend. Hanzedesign werd opgericht, door een groep vrouwen tussen de 20 en de 60 jaar. Zij naaien kostuums voor de middeleeuwse modeshow.
Basisschoolleerlingen studeren Middeleeuwse liederen in, de plaatselijke scoutinggroep organiseert op 12 juni kinderspelletjes en een kampvuur. Verenigingen, jeugdwerk, iedereen slaat de handen ineen om de Hanzefeesten ook dit jaar weer tot een groot succes te maken. Individualisme, egoïsme en een harde en kille maatschappij? Niet in Doesburg. Daar gaan inwoners eensgezind gezellig terug in de tijd.
Zie ook: www.doesburgsehanzefeesten.nl