Gemeentelijke zelfstandigheid thema bij lokale media

De gemeentelijke zelfstandigheid van Doesburg staat de komende dagen centraal in de lokale media. DoesburgTV, HanzestadRadio en DoesburgDirect.nl, die als nieuwe media lokaal aan de weg timmeren, zullen aan dit onderwerp aandacht besteden. Aanleiding hiervoor is de langlopende discussie over of Doesburg zelfstandig moeten blijven opereren of dat het moet fuseren met andere gemeenten.

 

DoesburgTV ging met de camera op stap en vroeg afgelopen week mensen op straat naar hun mening. Op woensdag 25 september worden de reacties uitgezonden via www.doesburgtv.nl.

 

DoesburgDirect.nl interviewde de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland, Clemens Cornielje, over de toekomst van Doesburg. Dit interview wordt vrijdag 27 september gepubliceerd op www.doesburgdirect.nl.

 

HanzestadRadio laat op maandag 30 september burgemeester Kees Luesink van Doesburg aan het woord om te reageren op de meningen die in de video en het interview aan bod zijn gekomen, en om zijn eigen visie op de toekomst van Doesburg te geven. Een en ander is te beluisteren via www.hanzestadradio.fm.

 

Bij de gemeentelijke herindeling in 2005 besloot Doesburg zelfstandig te blijven. Omliggende gemeenten als Hummelo en Keppel en Angerlo besloten wel om te fuseren. Vanuit Den Haag en de provincie lijkt de druk om samen te gaan toe te nemen. Doesburg kiest er vooralsnog voor om samenwerkingsverbanden aan te trekken, maar wel zelfstandig te blijven.

 

5 reacties

 1. Frans van der Krul

  Wat ik mis zijn de reacties van de politieke partijen, houden deze hun kruit droog voor de verkiezingen van maart 2015?
  Wie zijn de partijen waar ik bij de volgende verkiezingen niet/wel op ga stemmen.

 2. Rob Gossink (CDA Doesburg)

  Voor het CDA is dit geen discussiepunt: Doesburg zelfstandig met een zo breed mogelijke samenwerking met andere gemeenten. Ook het uitbesteden van taken aan derden behoort daarbij tot de mogelijkheden. Ik denk overigens dat bijna alle partijen dit nastreven.

 3. Richard Kok

  @Frans, we (DoesburgTV, HanzestadRadio en DoesburgDirect.nl) hebben heel bewust gekozen voor een journalistieke vorm waarbij we mensen van buiten de lokale politiek eens een keer aan het woord laten. Dus inwoners en de Commissaris van de Koning. Maar de lokale politiek zal zeker niet om dit item heen kunnen en zich mengen in het debat. Ik zie dat CDA al hongerig is 😉

 4. Frans van der Krul

  Hoi Rob,
  Ik vraag me af of de houding”:Doesburg houden zo” een goede keuze voor Doesburg is.
  De gemeente krijgt steeds meer verantwoordelijk heden naar haar toe geschoven die deze niet zelfstandig aan kan.
  Of meer samenwerking met omliggende gemeenten de oplossing is voor aalle onderwerpen betwijfel ik zeer sterk, je zal dan veel verantwoordelijk heden moeten delen in compromissen, hierbij verlies je de “eigen verantwoordelijkheid”om beleid te voeren Van verzorgingsstad naar participatiestad’ kan je niet alleen. Het CDA standpunt is zelfstandig en robuust. Duidelijk lijkt dit, maar in de toekomst van weinig waarde.Voor Doesburg als gemeente worden vele taken uitgezet bij verschillende organisaties. Hierdoor ontstaat een netwerk van samenwerking, wat zowel bestuurlijk en als in uitvoering niet meer is te beïnvloeden.

 5. Wim Robbertsen

  @frans, in de door jou geschetste situatie (die ik erg negatief vind, we zijn er zelf bij) verliest Doesburg elke invloed als we gaan samenwerken. Dat lijkt me bij een fusie (met grotere samenwerkingsverbanden cq gemeentes) niet anders. Zo beredeneert kan het alleen maar meevallen 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑