GroenLinks Doesburg ziet niets in het voorstel van CDA om sportkantines na wedstrijden langer open te houden. Volgens GroenLinks Doesburg frustreert het voorstel het beleid van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland, dat alcoholgebruik na sportwedstrijden juist wil beperken.
‘Verlenging van de schenktijd zou bovendien maken dat de Doesburgse regelgeving afwijkt van de landelijke norm zoals die wordt aanbevolen door verschillende belangenorganisaties, waaronder de reguliere horeca’, aldus Kees van Immerzeel van GroenLinks Doesburg.
Van Immerzeel vervolgt: ‘En GroenLinks vindt vooral dat je, door een langere schenktijd toe te staan dan landelijk als normaal wordt gezien, een verkeerd signaal afgeeft aan met name jonge sporters. Sport, alcohol en verkeer is geen gelukkige combinatie’.
CDA Doesburg liet eerder weten dat de uitschenktijd in kantines opgetrokken kan worden van een uur na de wedstrijd tot twee uur na de wedstrijd. Het krijgt bijval van SP en de Stadspartij. CDA diende hiervoor een amendement in tijdens de jongste raadsvergadering. Het college heeft aangegeven nader onderzoek te doen naar eventuele effecten bij handhaving. Komende maand wordt het raadsvoorstel daarom opnieuw behandeld.
Welk belang wordt hier eigenlijk gediend met het eventueel langer mogen schenken in kantines?
Het zou gaan om de werkzaamheden na de wedstrijden, begrijp ik. Het opruimen en schoonmaken van de kleedkamers en dergelijke. Hierdoor zou men niet in staat zijn om de “derde helft” bij te wonen. Is het dan niet handiger om ná de derde helft de werkzaamheden in de kleedkamers e.d. te doen? Dan heb je de tijd om na te praten onder het genot van een biertje of een frisje en toch de boel weer in orde te hebben voor de volgende wedstrijd en hoef je niet aan de landelijke norm te morrelen.
Peter, er is geen landelijke norm. Er is een belangenvereniging voor de horeca die graag wil dat dit begrensd wordt tot 1 uur na afloop van een (sport)activiteit vanuit hun rol als belangenbehartiger voor de reguliere horeca. Dit is geen wettelijke norm. Gemeenten mogen hier zelf een variabele in vaststellen. Er zijn genoeg voorbeelden van gemeenten die een normering van 2 uur aanhouden of zelf nog veel ruimer. Niet dat we dat willen maar ter illustratie. Nogmaals, het gaat het CDA om de werkbaarheid van de voorgestelde verordening. Die levert in de praktijk een situatie op die niet gewenst is, namelijk een (zeer) beperkt gebruik van de effectieve schenktijd. Als je de effectieve schenktijd nu niet goed in de verordening vastlegt krijg je daar later een probleem mee. Het CDA hecht aan het sociale aspect van de zgn ” derde” helft.
@Alcohol in voetbal-kantines.
In zekere zin is dit een non-discussie.
Immers, er zijn heel veel voetbalclubs, die de kantine “verpachten” aan een persoon met een horeca-vergunning.
Dan kan de kantine open blijven volgens de regels der Horeca en is de omzet in deze gevallen geen
oneigenlijke – maar gewone gezonde concurrentie voor andere horeca-gelegenheden.
Het eventuele probleem zit hem dus niet in het aantal uren na de wedstrijd, maar in de mogelijkheden wel- of
geen pachter in de voetbal-club met horeca-papieren.
De betekenis van de “derde helft” moet men niet onderschatten. Een kantine die snel “dicht moet” is onprettig.
Het uur gaat in NADAT iedereen is gedouched en alles is opgeruimd. Na dat uur mag er geen alcohol meer worden geschonken. Dat is ook de huidige praktijk, die levert verder ook geen problemen op. Een meer voor de hand liggende manier om de clubkas te spekken vind ik Dan ook om de prijs van een biertje wat te verhogen. Maar dat is geen zaak van de gemeente.
Let wel!: het gaat hier niet alleen om voetbalkantines.
Kees sinds wanneer gaat een muziekvereniging , duivenvereniging, dansgroep of schaakvereniging na een activiteit kleedkamers opruimen of douchen?
We hebben het hier over alle verenigingen die na een activiteit schenken.
Appie, zei ik dat? Zou overigens wel zo fris zijn… Het uur gaat in na beeindiging van de activiteit. Deze omschrijving blijkt bij de handhaving goed te voldoen, dus laten zo zou ik zeggen. In de laatste commissievergadering is gebleken dat het CDA toch een probleem heeft met de omschrijving “na beeindiging van de activiteit”. Als oplossing hiervoor stelt het CDA voor om 1 uur te wijzigen in 2 uur. Dat begrijp ik dan weer niet, want dat lost het zogenaamde “probleem” (wanneer begint de tijd te lopen) niet op. Maar goed. Nog een misverstand dat in de laatste commissievergadering uit de wereld is geholpen: het gaat niet om de sluiting van de kantine na 1 uur. Alleen mag er, 1 uur na beeindiging van de activiteit, geen alcohol meer worden geschonken.
@ Dames & Heren “Regelverzinners”.
In Parijs mag ik niet meer naar de hoeren.
Bij S.C. Doesburg mag ik na half zes in de kantine geen biertje meer kopen.
Roken was daar al verboden en nu maar wachten aan welke eisen de “bitterballen” moeten voldoen.
Het moet niet gekker worden!
Laat de kantines enz open, alcohol verboden. Simpeler kunnen we het niet maken.Goed voorbeeld geven.
Ah was ik nog vergeten. In de commissie werd ook duidelijk dat in ieder geval Sportclub Doesburg geen voorstander is van een verlenging van de schenktijd.
Een vereniging is niet alleen sporten, je hoort daar ook gewoon een biertje te kunnen drinken.
En een ieder die hier op reageert kan hiermee instemmen dat een biertje drinken en tegelijkertijd op de klok te moeten kijken.. niet fijn is!