GroenLinks wil koopavond op vrijdag nieuwe leven inblazen

GroenLinks in Doesburg stelt dat de koopavond op vrijdag in Doesburg niet goed loopt en komt met een aantal suggesties. Zo kunnen zowel ondernemers als lokale overheid volgens GroenLinks met maatregelen de vrijdagavond als koopavond weer nieuw leven inblazen.

 

Zo vindt GroenLinks dat minstens vier van de vijf winkels vrijdagavond tot minimaal 20.00 uur open moeten zijn. Verder stelt GroenLinks dat winkels op vrijdagavond koopjes kunnen aanbieden en dat er meer activiteiten zijn zoals bijvoorbeeld livemuziek, een goochelaar of straattoneel.

 

De gemeente moet volgens GroenLinks ook een duit in het zakje doen door onder andere het parkeren in de stad op vrijdagavond na 18.00 uur gratis te maken. Daarnaast moet er vrijstelling van eventuele leges voor activiteiten komen en moet een deel van de gemeentepagina in het Streekjournaal beschikbaar worden gesteld om de vrijdagavond te promoten.

 

‘Ongetwijfeld leven er onder Doesburgers nog meer ideeën. Laten we die ideeën bijeenbrengen om te kijken wat mogelijk is. Samen maken we van de vrijdagavond een gezellige koopavond’, laat GroenLinks weten in een persschrijven.

 

29 reacties

 1. Richard Kok

  Misschien een idee om de markt naar vrijdagavond te verplaatsen. En dan een extra stand ‘Doesburgs Vers’ gratis toelaten. Deze stand is een combistand waarin Doesburgse verswinkels zoals bijvoorbeeld Delikasa (kaas), Koenen Brood (brood), Fieret’s Vishandel (vis) en slagerij De Worstepinne (vlees) een plekje krijgen. Op toerbeurt kunnen de lokale horecabedrijven een plekje in deze combistand krijgen om een lekkere amuse aan te bieden en het restaurant aan te prijzen.
  Zo maar een idee.
  Iemand ook een idee? Laten we als lezers van DoesburgDirect.nl hier een inspirerende ideeënlijst maken. Let’s talk!

 2. Fam. Tjepkema

  Zelf denken wij dat het idee de markt naar de vrijdag avond te verhuizen een goed idee is.
  De meeste mensen werken op de woensdag en de markt is te vroeg voorbij en dat is jammer.
  De markt uitbreiden naar meerdere stands zal zeker meer mensen trekken want er staat bijna niks in vergelijking met jaren geleden.
  Rest kunnen wij het eens zijn met bovenstaande ideeën.

  Succes.

 3. Paul Borchers

  Ik ben het eens met Richard Kok, en de Fam Tjepkema dat inderdaad de markt beter naar de vrijdagavond kan, laten we er voor gaan,

 4. Frans van der Krul

  Laten we met z’n alleen ( politieke visie: toekomst Doesburg 2030? ) het er eerst eens overeens worden over hoe we Doesburg zien.
  Denk hierbij aan Doesburg winkelstad, woonstad, slaapstad, regiofunctie en wat nog meer.
  Als je zou besluiten om van Doesburg een winkel-regiostad te maken, moet je het winkelen zo aantrekkelijk mogelijk maken met zo weinig mogelijke beperking.Ik denk hierbij om in de winkelstad Doesburg het centrum auto vrij te maken en dit gedurende de gehele week.
  Schaf betaald parkeren af en geef parkeerders ruim baan.
  Gemeente zal ism oa het DOV eens moeten gaan kijken wat er aan soorten winkels passen in de toekomst visie 2030.
  Zet oude gevels weer terug in het centrum en geeft horeca meer ruimte, het is toch van de zotte dat er op een van de mooiste plekjes in het centrum er een dicht café is met een ruim terras.
  Ik zou waarschuwen om niet alles op de vrijdag te willen concentreren zoals enkele schrijvers suggereren, zo wordt de rest van de week een dooie boel!
  Nep winkels inzetten is een leuke camouflage maar trekt geen mensen, behalve als je er een cabaret in zal zetten zoals in enkele gemeentes al wordt gedaan, bewegende beelden in interactie met de repasseerde.
  Durf te experimenteren met lege winkelpanden! kijk eens op:http://www.wikistedia.nl/2012/03/durf-te-experimenteren-met-lege-winkelpanden/
  Tot zo ver mijn bijdrage en visie aan deze discussie.

 5. Wil van Dooren

  voor degene die op woensdag moeten werken en dus niet naar de markt kunnen, er is op zaterdag ook(kleine) markt, dus misschien woensdag en zaterdag samen voegen en één(grote) markt maken op zaterdag zodat er één grote markt komt en dus veel meer mensen trekt, en nog een mooi iets dan is de binnen stad gesloten en alleen voor voetgangers dus meer publiek, mits er natuurlijk, zoals ik al vaker schrijf, controle wordt uitgevoerd en beboet, op mensen die fietsen of met een brommer/motor rijden…
  verder moet ik zeggen dat er wordt gezegd 4 winkels minimaal tot 20.00uur(vroeger 21.00uur) open “moeten”zijn een verplichting en mijn vraag is dan wie betaald dat want als je verplicht wordt een winkel open te houden en er komt geen mens dan kost dat geld voor de ondernemen, ze zijn nu niet voor niets eerder gesloten, dus dat is makkelijk roepen maar betaald de gemeente het loon van mensen?..

  voor de rest is het een goed idee om meer op vrijdag qua muziek of straatartiesten te doen, en misschien standwerker(s) of kraampjes, maar dan moet de gemeente geen(teveel) geld vragen om er een stand of kraampje neer te zetten want dan krijg je net als op de braderie minder mensen die er willen staan(heb ik gehoord), en dan de binnen stad toch wel afsluiten want anders kun je niet normaal lopen over straat met al dat verkeer en de borden en stoelen op de stoep…. dus er is nog veel om over na te denken, maar als men nooit probeert zal men het nooit weten en altijd maar blijven praten……….

 6. Patrick Ott

  En wat vinden de winkeliers hiervan, beetje draagkracht bij de aannames is wel nodig

 7. Nico van Zalen

  Iets heel anders. Wanneer hebben mensen de meeste vrije tijd? Juist, op zondag. Waarom niet alle winkels op alle zondagen open (even wetje veranderen) en dan de maandag of dinsdag de boel dicht houden. Het is radicaal, dat geef ik toe, maar wel de meeste kans op winkelbezoekers.

 8. Frans van der Krul

  PS vergeten in het algemeen:
  Zorg voor GRATIS WiFi in het stadscentrum Doesburg, vele steden zijn er al mee bezig.
  Uit ervaring blijkt dat mensen er langer verblijven.
  De markt moet hierbij in een breder kader passen.

 9. Bert Stulp (GroenLinks)

  Laten we ons alsjeblieft bij het onderwerp houden: de vrijdagavond.
  Natuurlijk moeten winkels niet verplicht worden om tot 20.00 uur open te zijn, het gaat om overtuigen.
  Bovendien is het een experiment. Als het niet lukt kunnen ze het altijd weer terugschroeven.
  Waar het om gaat is dat de winkels het in grote meerderheid doen (liefst allemaal maar dat is niet haalbaar). Dan pas heeft het effect.
  Prima idee, die vrijdagavondmarkt en ook het idee van Richard is de moeite waard. Maar het moet vooral ook weer gezellig worden in het winkelgebied. En er moeten lokkertjes zijn zoals gratis parkeren door de hele stad en specifieke vrijdagavondkoopjes. En medewerking van de gemeente is van belang, ook als dit ietsje geld kost.
  Graag zou ik zien dat het bestuur van de DOV hierop zou reageren. Daar moet het tenslotte vandaan komen.

 10. Frans van der Krul

  Bert,
  Ik wil graag bij het onderwerp blijven doch dit zal je in een breder verband moeten zien, alleen de vrijdagavond is te kortzichtig. Als dit zou passen binnen een brede visie 2030 is het een goed plan van aanpak, maar gezien het missen van een visie binnen Doesburg mijn opmerkingen.Dit is hap snap beleid.

 11. Hajo Blok

  Ik meen dat het Streekjournaal al enige tijd geleden is gestopt. Ik heb sindsdien oom geen officiële pagina van de gemeente meer gelezen.

 12. Monique Lenting

  Een heel goed idee om de markt naar de vrijdagavond te verplaatsen. Ik denk echter dat de vele leegstand moet worden aangepakt. Ga met de verhuurders om de tafel, ga beleid maken om jonge starters een kans te geven dmv bijv. verstrekking van subsidie. Jaag grote winkelketens zoals de action niet weg naar omliggende plaatsen. Als men daarvoor kan zorgen, dan wordt onze mooie stad weer aantrekkelijk om gezellig te gaan winkelen.

 13. Guido Hengeveld

  Wel eens op vrijdagavond in Doesburg wezen shoppen? Je kunt een kanon afschieten in het centrum. Leuk idee maar het gaat volgens mij niet werken.
  Ook op vrijdagavond hebben mensen weinig in hun portemonnee vanwege de crisis. Het is het verschuiven van het monetaire privé-probleem. Als men vrijdagavond al winkelt, dan komt men op zaterdag niet meer. Men gaat echt niet meer geld uitgeven omdat er toevallig vrijdagavond een markt wordt georganiseerd.
  De meeste mensen hebben maar één portemonnee. En sommige winkeliers hebben geen personeel. Dan maar zitten wachten op DE klant tot 20.00 uur? In heel Nederland houdt men de hand op de knip. In Doesburg is dat al niet anders.
  Ik ben wat dat betreft erg pessimistisch.

 14. Peter van den Broeke

  Geweldig initiatief van Groen Links. De vrijdagavond is al tijden een probleem onder de winkeliers van Doesburg. Helaas is het al jaren niet mogelijk om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. Er zijn verschillende dure rapporten geschreven die, volgens mij, allemaal ergens in een lade terecht zijn gekomen, ondanks alle goede voornemens van de belanghebbenden. Als dit idee van GL als uitkomst heeft dat er weer een nieuw rapport moet komen dan zou ik me maar twee keer bedenken.
  Waar ik benieuwd naar ben is de reactie van DOV. Laat je horen, DOV!
  Ook voor de Gemeente ligt hier een schone taak. Only For Men is een prachtig bedrijf maar als klantentrekker voor Doesburg was Action beter geweest. Niets ten nadele van OFM, begrijp me goed maar als je ziet hoeveel klanten er ’s morgens al staan te wachten totdat de Action in Doetinchem opengaat, ongelooflijk.

 15. Frans Schilderman

  Al eens afgevraagd waarom de mensen naar omliggende gemeentes gaan winkelen? Wegens aanbod? b.v.b de markt,zie Dieren en Doetinchem.

 16. DOV Doesburg

  Het is een idee dat de D.O.V. al sinds jaar en dag bezig houdt. Gezamenlijke sluitingstijden zou zeker een uitkomst bieden, echter is het erg lastig iedere ondernemer hierin mee te krijgen. Dat hebben meerdere besturen al geprobeerd. Wellicht zou het een uitkomst bieden om dit wettelijk vast te leggen bij het vestigen binnen het stadscentrum van Doesburg. Bij winkelcentrum Presikhaaf is dit nl. het geval en werkt erg goed.
  Er liggen al plannen om de vrijdag meer leven in te blazen, wij denken inderdaad dat met o.a. muziek en vermaak de consument naar de stad te trekken en het gevoel te geven vaker naar Doesburg te komen omdat het er altijd gezellig is.
  Toch zal het lastig zijn de vrijdagavond weer écht als koopavond te herintroduceren, de markt is veranderd. Supermarkten zijn de gehele week door tot 19:00/20:00 uur geopend, waardoor de koopavond met het hele gezin niet meer hoeft.
  Het zou wat ons betreft al een goed gebaar zijn om alle winkels in een soort try-out tot 20:00 uur open te laten zijn. Helaas is dat lastig te realiseren omdat niet alle winkels lid zijn van de D.O.V. Hier zou verandering in kunnen komen door ons verzoek van een ondernemersfonds in te willigen. Hierdoor creëren we een groter budget waar we nog meer voor kunnen doen en dus iedereen zowel betaald als profiteert.
  Ook wordt er in de raadsvergadering van september het parkeerplan Kloostertuin gepresenteerd omdat wij denken dat dit een stap in de goede richting kan zijn voor het comfortabel verblijven in Doesburg, of mensen nu komen eten en drinken, shoppen of hun dagelijkse boodschappen gaan doen.
  Kortom: wij zijn erg blij met alle betrokkenheid en horen graag wat er speelt, samen maken wij Doesburg, een stad waar men graag komt.

 17. Hanneke Hoed

  Geen woorden maar daden…..

 18. Wilfred Hoed

  Zelfs onder de DOV leden is de animo voor een gezamenlijke koopavond tot 20:00 uur ver te zoeken.

 19. Wim Robbertsen

  Hoe sympathiek ook, ik denk dat het schijnoplossingen zijn. De winkeliers verkopen niet ineens meer aan Doesburgers en mogen extra kosten maken door langer open te blijven. Een beter aanbod van winkels (geen leegstand) en een goed parkeerbeleid lijken me effectiever. En daar lijkt DOV een plan voor te hebben (Kloostertuin).

 20. Rob Gossink

  Helemaal eens met Wim. Een betere koopavondopenstelling bereik je niet alleen met een gochelaar, live muziek e.d. Het probleem van de matige openstelling is een onderdeel van een groter probleem: hoe krijg je de leegstaande winkels weer vol, hoe trek je meer bezoekers, kortom hoe maak je de binnenstad aantrekkelijker. De rol van de gemeente hierbij is vooral faciliterend: goede bereikbaarheid, een soepel vergunningenbeleid, actief en vooral professioneel wervend (haal de Action binnen), zorgen voor een goede en vooral aantrekkelijke inrichting van de openbare ruimte, een parkeerbeleid dat past bij de wensen van de hedendaagse consument en, ja daar is hij weer: een openbaar toilet (ook voor de beperkte medemens). Samenvattend: een daadkrachtige en doortastend gemeentebestuur die durft te investeren. Dit geld natuurlijk ook voor de ondernemers. Ook zij zullen eensgezind de schouders eronder moeten zetten en ook moeten (blijven) investeren in hun winkels. Alleen dan wordt het voor de ondernemers ook financieel zinvol om op de koopavond open te zijn en open te blijven.

 21. Rob Gossink

  Oeps, het was al laat: geen gegoochel met geld(t).

 22. Bert Stulp (GroenLinks)

  Hier zie je hoe een plan soms bewust of onbewust om zeep kan worden geholpen.
  Kom je als GL met een scala aan maatregelen hoe je de vrijdagavond weer levend kan maken met daarbij een oproep aan anderen om met nog meer goede ideeën te komen, komt dhr. Gossink van het CDA met een zin als: “Een betere koopavondopenstelling bereik je niet alleen met een goochelaar, live muziek e.d.” Liet hierbij goed op het woordje “alleen”. En dat de winkeliers niet opeens meer verkopen als het in de stad gezelliger en aangenamer is, hoeft ook niet waar te zijn. Zo kunnen we proberen die Doesburgers terug te winnen die nu in Dieren of Arnhem hun inkopen doen.
  Mogelijk kunnen we ook Dierenaren naar Doesburg halen want zeg nu zelf, is het daar zo gezellig?
  Bovendien kun je met de vrijdagavondkoopjes (ook een onderdeel van het plan, Rob) mensen verleiden wat meer aan te schaffen dan ze anders van plan waren.
  Laten we al het pessimisme en negativisme nu eens over boord zetten en nog eens een goed plan maken en dat b.v. een half jaar uitvoeren. Lukt het niet dan is het tenminste geprobeerd.
  Geen woorden maar daden, Goed zo Hanneke!

 23. Wim Robbertsen

  Ik ben het met Bert eens dat het altijd goed is om ideeën bij elkaar te vegen en daar iets moois van te maken. Je kunt je tijd en geld echter maar 1 keer uitgeven en de tijd is kort. Beginnen bij de basis vind ik dan niet zo’n slecht idee. De basis is volgens mij een aantrekkelijk winkelaanbod/centrum. Laten we daar onze energie allereerst insteken en de rest van leuke ideeen (zoals van GL) meenemen in de plannen voor/van ondernemers.

 24. Gert-Jan Tas

  @Wim Robbertsen

  Maar pas op, het is typisch Nederlands om te gaan polderen, net zo lang “lullen” om consensus (=basis) te bereiken. Lijkt op: Houdt de brandweer bij brand toch vooral in de kazerne, dadelijk hebben geen budget om een 2e brand te blussen.

  Daarom kunnen initiatieven zoals nu met het vullen van de etalages niet genoeg geprezen worden; kan nooit kwaad en het zet anderen ertoe aan ook de handen uit d mouwen te steken. Dit initiatief komt toch ook uit de “middenstand”!!
  Gewoon beginnen met (bijna) alle initiatieven “toestaan” zich te ontwikkelen; daarna vallen door natuurlijke selectie de niet succesvolle af.

  Let op: Niet succesvol kan wel degelijk een briljant idee zijn!!

  Laten wij trots zijn op onze “rakelingen” (Een rakeling is een positief woord voor iets nieuws dat je terecht hebt ondernomen maar dat (nog) niet tot het gewenste resultaat heeft geleid.)

 25. Rob Gossink

  Nou Bert, zo negatief was ik nou ook weer niet over jullie plan. Het is alleen niet de oplossing voor het echte probleem. Ik hoor trouwens helemaal niets van de college-partijen (Stadspartij, d66, pvdA en Vvd) Allemaal nog in diepe rust ?

 26. David van Sommeren Stadspartij doesburg

  In september is er een commissievergadering waar dit agendapunt opgevoerd wordt. Misschien is het goed dat hier ook mensen komen inspreken die nu hun goede plannen al op de website aangeven. Stadspartij Doesburg leest ook deze website en roept juist de mensen op om zoveel mogelijk mee te denken over ideeën, zodat wij dat ook mee kunnen nemen in de vergaderingen. Het liefst zoveel mogelijk van alle mensen uit doesburg en zo min mogelijk van de politieke partijen zelf. Dat gesprek kan in de commissievergadering plaatsvinden!

 27. robert duis

  @Dames/Heren Winkeliers.

  Even iets anders:
  ———————

  “Over langer OPEN blijven van winkels gedacht en gesproken!”

  Misschien verstandig om vooral “tussen de middag” de zaak NIET te sluiten, maar gewoon OPEN te blijven
  opdat:
  de dames en de heren met een “gewone baan met een middag-pauze” ……. dan even kunnen winkelen…….

  Met het toenemend aantal “eensgezins-huishoudingen” is dat absoluut aan te bevelen.
  Dus vooral tussen 12.30 en 13.30 uur de winkel niet “op slot gooien”.

  Dat komt nog steeds ZEER VAAK VOOR!

  Gevolg: Mensen die in Doesburg werken en niet wonen doen hun boodschappen dus NIET in Doesburg.
  Ergo OMZET-VERLIES!

 28. Wim Robbertsen

  @ Gert – Jan Tas

  Ik ben het er mee eens dat polderen niet de oplossing is voor het oplossen van leegstand. Actie lijkt me zeer relevant. Vraag is niet of er actie moet ondernomen worden, maar welke. En gemeente, politiek, ondernemers… ze kunnen moeilijk alles gaan proberen lijkt me. Sterke visie, daadkracht, investering en ondersteuning. Daar hebben ondernemers en de rest van de Doesburgers profijt van.

  En David heeft een goed punt: gebruik de mogelijkheden zoals inspraak op cie. vergaderingen. Prima gelegenheid.

 29. Hanneke Hoed

  Aan David van Sommeren, Stadspartij:
  daar wil ik graag bij zijn als dat kan en meedenken
  als betrokken ondernemer, niet namens DOV..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑