GroenLinks Doesburg denkt toeristisch voordeel te kunnen halen uit de renovatiewerkzaamheden van de singels voortkomend uit het Singelproject. Zo zijn bij opgravingen restanten gevonden van de oude Ooipoort. Door deze opgravingen als toeristisch element uit te nutten, kan Doesburg volgens GroenLinks hiermee z’n voordeel doen.

 

ooipoortDat laat GroenLinks weten. In 2007 is bij de aanleg van nieuwe riolering voorbij de plek waar de Ooipoortstraat en de Zandbergstraat elkaar treffen, de fundering van de vroegere Ooipoort opgegraven.  Ze zijn onderzocht, gefotografeerd, gedocumenteerd en daarna weer toegedekt.

 

Nu wordt in het kader van “Singels autoluw” het wegdek opnieuw open gebroken. Een tiental meters verder, op het terrein van Het Mauritsveld zijn in 2005 ook al eens de resten van de Ooipoort opgegraven, meldt GroenLinks.

 

Welke is nu de echte Ooipoort, vraagt GroenLinks zich hardop af. ‘Hierin zit een mooi verhaal dat voor toeristen erg interessant kan zijn, mits er ook iets tastbaars te zien is. Het idee is nu om de contouren van de fundamenten van de Poort uit 2007 die onder de Singel verborgen liggen, in het nieuwe wegdek te markeren’, aldus Kees van Immerzeel van GroenLinks.

 

Dit zou volgens Van Immerzeel bijvoorbeeld kunnen met behulp van zogenaamde kinderkopjes. ‘Er vlakbij moet dan een informatiepaneel geplaatst worden waarop het hele verhaal van het mysterie van de twee poorten uit de doeken gedaan wordt. Toeristen zijn dol op toeristische objecten waar een verhaal achter zit en zeker als dit verhaal een mysterieus element bevat. Dat is al veel vaker gebleken.’

 

Het geheel kan volgens GroenLinks gefinancierd worden uit het budget dat gereserveerd is voor het Singelproject ‘aangezien hiervan door de lage inschrijving nog geld over is’. GroenLinks stelt dat er op deze manier een mooie kans ontstaat om Doesburg nog aantrekkelijker te maken voor toeristen.