Zaterdag 8 december vindt in Doesburg Helpportrait plaats, een internationaal fotoproject waarbij mensen die het niet altijd makkelijk hebben middels een professionele photoshoot in het zonnetje worden gezet. Diverse fotografen uit Doesburg nemen deel aan Helpportrait 2012 in Doesburg en wij vragen de komende dagen in aanloop naar het project naar hun motieven. Vandaag is het de beurt aan de initiatiefnemer van dit project, Joost de Wolf.


Waarom doe jij mee aan Helpportrait?
Helpportrait is “Giving”, en dat houdt veel meer in dan het geven van alleen maar die foto. Wereldwijd zijn er op 8 december fotografen en andere vrijwilligers bereid om op deze dag te geven. Het gaat niet om business, niet om portfoliowerk en vooral niet om hun zelf. Ik doe mee aan Helpportrait om op deze manier iets (terug) te geven aan, vooral, de gemeenschap om mij heen.


Wat maakt dit project voor jou zo bijzonder?
Vaak als ik door ons Doesburg loop of als ik onderweg ben dan gaat dat met een zekere snelheid. Niet omdat ik dan heel hard loop, maar wel omdat er vaak al weer gedacht wordt aan het volgende moment, de volgende activiteit of de volgende afspraak. En vaak allemaal voor eigen geluk. Voor mij persoonlijk hoop ik op 8 december, de dag na Helpportrait, te kunnen zeggen dat wij met elkaar door middel van Helpportrait, dat stukje aandacht hebben gegeven aan anderen om ons heen.


Wat hoop je dat dit project teweegbrengt?
Primair moet deze dag een leuke dag worden waarbij we een glimlach willen vangen met beeld en dat beeld dan weer willen laten zien en terug geven door middel van een afdruk. Binnen het Helpportrait-project wil ik de fotografen om ons heen enthousiasmeren om als groep te werken aan iets moois.


Door aan Helpportrait te werken kunnen we laten zien dat fotografie meer is dan megapixels en dure objectieven. We kunnen laten zien dat het niet alleen om omzet gaat en dat wij dit ook eigenlijk het leukste vinden. Gewoon met mensen om willen gaan en fotografen. In de afgelopen maanden heb ik al veel leuke reacties gekregen van mensen binnen de doelgroep. Maar ook van organisaties die vanuit een professie help en ondersteuning bieden aan Helpportrait en dat is nou waar het om draait bij Helpportrait. Giving and Giveback.


Tot slot wil ik als initiatiefnemer nog graag even de partners bedanken die betrokken zijn bij dit project, te weten: ZON Doesburg, Speeltuin Kindervreugd, Gemeente Doesburg, Alfun, Cameratools Apeldoorn, Betram Doesburg, Warenhuis Staarink, Boek & Buro Doesburg, Doesburg TV en DoesburgDirect.nl.