Hendrik Vels vervangt Peter Hilbrands bij VVD Doesburg

Raadslid Peter Hilbrands heeft besloten om de fractie van De VVD in de Doesburgse gemeenteraad te verlaten. Hilbrands vertrekt op 26 september. Hij wordt vervangen door Hendrik Vels.


Reden van het vertrek van Hilbrands is een nieuwe functie sinds augustus 2011 bij zijn werkgever. Hilbrands verblijft vaak in het buitenland en kan daardoor zijn drukke baan het raadslidmaatschap van de VVD Doesburg moeilijk combineren.


‘Hij zal achter de schermen de raadsfractie blijven ondersteunen daar waar dat mogelijk is. De fractie van de VVD bedankt de Heer Hilbrands voor zijn inzet gedurende de afgelopen periode en kijkt met plezier terug op de constructieve en goede samenwerking’, aldus Ellen Mulder-Metselaar, fractievoorzitter van VVD Doesburg.


De fractie van de VVD wordt versterkt met de komst van Hendrik Vels. Vels al lange tijd betrokken bij de fractie en het bestuur van VVD Doesburg. Hendrik Vels is zelfstandig ondernemer en tevens vrijwilliger bij de brandweer in Doesburg.

9 reacties

 1. robert duis

  Geacht College der Gemeenteraads-leden van de Gemeente Doesburg:
  Even “los” van welke partij- en/of welke politieke voorkeur dan ook. Even “los” van de verkiezingen en/of de op handen zijnde formatie……het is opvallend, dat het aantal mutaties van Gemeenteraadsleden in Doesburg – voor mij als “buitenstaander”, evenwel als inwonend burger van deze stad – aan de hoge kant aanvoelt. En misschien zelfs wel is?
  Wellicht zou het beroep, ambt, baan, werkkring of hoe men deze werkzaamheid zou moeten “duiden”, eens landelijk tegen het licht gehouden moeten worden? Misschien is hier een structurele verandering wenselijk en misschien zelfs noodzakelijk? Dit college behoort geen “duiventil” te zijn. (Te) veel wisselingen in de bediening van jouw vertrouwd horeca-etablissement kan hinderlijk zijn, (te) veel wisselingen in een jouw eigen Gemeenteraad zouden wel eens dys-functioneel kunnen zijn.
  Waarvan Akte.
  Met de meeste hoogachting,
  drs. robert e. duis / socioloog in ruste.

 2. Kees van Immerzeel

  Robert heeft een punt vind ik: het aantal mutaties is hoog. Maar hoe zou die structurele verandering er dan uit moeten zien? Ik zie dat niet 1-2-3.

 3. Frans van der Krul

  Hendrik Vels,

  Van harte welkom als opvolger van Peter Hilbrands.

  Robert en Kees,

  Veel raadsleden stopten ermee omdat ze het raadswerk niet konden combineren met hun werk of privé-leven.

  Gemiddeld vijf raadsleden per gemeente houden het vroegtijdig voor gezien, zo blijkt uit een onderzoek van Binnenlands Bestuur.

  Ben niet echt geschrokken van dit verloop .Vindt wel dat raadsleden de morele verplichting hebben om, eenmaal gekozen, de termijn van vier jaar af te maken.

  De kwaliteit van het raadswerk komt door de vele vertrekkers in het gedrang.
  Er moet meer gewerkt worden aan het professioneren van het raadswerk, het is geen dagelijks werk en dus geen baan.
  Het is een hobby uit motieven gedreven.
  Professioneren maakt de kwaliteit van het openbaar bestuur alleen maar beter en wellicht het raadswerk ook leuker.

 4. robert duis

  Het Raadswerk professionaliseren …als dat een hobby uit motieven gedreven zou zijn … is een:
  “Contradictio in Terminis” of wel in gewone taal: “Een Tegenspraak in Termen” of nog eenvoudiger gezegd: Onmogelijk!

  Raadswerk behoort dagelijks werk te zijn. Het niet kunnen combineren met ander werk en/of privé-leven behoort niet aan de orde te zijn.

  Kwaliteit van Raadswerk wordt alleen gegarandeerd als het wel een dagtaak (baan) is en dan ook nog voor een langere termijn. (Frans van der Krul)
  Dit is het antwoord op de vraag: “Hoe dat 1-2-3 structureel te veranderen. (Kees van Immerzeel).
  Dit alles in combinatie met het werken naar grotere gemeenten.

 5. Frans van der Krul

  RAADSLEDEN NOG TE VAAK IN GEMEENTEHUIS
  Raadsleden besteden nog geen derde van hun tijd aan volksvertegenwoordigende activiteiten. Het gros van hun tijd zijn ze kwijt aan raads-, fractie-, partij- en commissievergaderingen en het doorlezen en voorbereiden van alle vergaderstukken.
  Raadsledenonderzoek
  Dat blijkt uit het derde Nationale Raadsledenonderzoek van bestuurskundig adviesbureau Daadkracht in samenwerking met Raadslid.nu. Het onderzoek is dit weekeinde aangeboden aan minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken (CDA) tijdens het jaarcongres van Raadslid.nu.

 6. Aernoudt Bottemanne

  Gefeliciteerd Henkdrik!

  Beste Robert Duis: is professionaliseren van een hobby (al dan niet uit motiven gedreven) een contradictio in terminis? Ik zal de lezers van dit medium niet gaan vermoeien met een waslijst aan voorbeelden die het tegengestelde aantonen; merk enkel op dat deze conclusie niet juist is.

  Dat het uitvoeren van raadswerk consistentie behoeft, niet alleen qua zittingstijd (bij voorkeur het volmaken van de 4 jaar) maar ook in de uitvoering van dat werk, spreekt voor zich. (Nu heeft de VVD meerdere fractievolgers, dus de overdracht in deze zou gewoon goed kunnen verlopen.)

  Ben benieuwd aan welke structurele aanpassingen u denkt.

 7. robert duis

  Heer Arnoudt Bottemanne: Moet U teleurstellen. Dit is een duidelijk voorbeeld van een contradictio in terminis!
  Een hobby “professionaliseren” kan namelijk niet. Of een HOBBY of een PROFESSIE. Geen mengelmoes en voortdurend op twee gedachten hinkerij.
  Ik heb een hekel aan “amateurs” op vele gebieden die een gage-loon-salaris of vergoeding vragen voor hun hobby omdat zij zogenaamd alles doen op een “professionele” wijze, terwijl zij helemaal geen “beroeps-status” kunnen ontlenen aan hun werkzaamheden of liever aan het (hun)”gepruts”.
  Dat is namelijk (ook) het geval bij al die RAADSLEDEN die heel erg bezig zijn met hun (eigen) echte baan en met hun gezin om maar te zwijgen van de problemen in die baan en in dat gezin zoals ontslagen / overplaatsingen en niet te vergeten echtscheidingen.
  Bovendien vraagt U naar de bekende weg.
  Heb reeds aangegeven dat RAADSLEDEN “fulltime” hun werk moeten doen en dat de gemeenten schaal-vergroting moeten nastreven om de kosten binnen de perken te houden.

 8. Carla Bekken

  He Hendrik, mijn felictaties.

 9. Aernoudt Bottemanne

  Jammer dat de nuance tussen professionaliseren en professie u ontgaat mijnheer Duis. Professionalisering is niets meer dan zaken ‘beroepsmatiger’ aanpakken. Ik zal u helpen, door een voorbeeld geven: parachute springen. Om dat geen waaghalzerij te maken, is deze hobby/sport sterk geprofessionaliseerd, hoewel voor hobbyisten.

  Fulltime is inderdaad een optie, wel een prijzige. Schaal vergroting is dan een vereiste. Helaas leidt dat maar zeer zelden aantoonbaar tot betere resultaten, veelal juist het tegenovergestelde. Voorbeelden genoeg.
  De intentie, de reden waarom iemand iets doet, is van groter belang, zo ook bij raadsleden. Eigen belang versus het belang van de inwoners van Doesburg maakt ook een groot verschil.

  (Dat neemt niet weg dat er altijd ruimte voor verbetering is, zeker ook in de Doesburgse gemeenteraad)

  Ben benieuwd naar andere redenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑