Herman Staring signeert zaterdag 15 november bij de  Doesburgse vestiging van Boek en Buro zijn boek: ‘Robert Jacob Gordon, een ontdekkingsreiziger en nog veel meer’. Staring schreef het boek op uitnodiging van HetHuisDoesburg.

 

Herman StaringHet is een plezierig leesbare vertelling over Doesburg in het midden van de 18e eeuw. Veel aandacht is er ook voor de belevenissen van Gordon in Zuid-Afrika, waar hij verschillende ontdekkingsreizen maakte. In de loop der tijd zijn er met name in Zuid-Afrika veel boeken over Gordon verschenen. In 2010 was het de Nederlandse historicus Luc Panhuysen die Gordon tot hoofdpersoon van zijn boek ‘Een Nederlander in de wildernis’ maakte. Dat boek kwam op de shortlist van de Libris Geschiedenis Prijs en bracht Gordon terug in het centrum van de belangstelling in zijn geboortestad: Doesburg.

 

Ook het in 2007 verschenen boek ‘ Verkenningen van Zuid-Afrika. Achttiende-eeuwse reizigers aan Kaap’ van Siegfried Huigen besteedt aandacht aan Gordon.

 

In het streekarchivariaat is een tweetal Engelstalige publicaties over Gordon in te zien.  Patrick Cullinan schreef het boek ‘Robert Jacob Gordon 1743- 1795′ . De teksten van Gordon’s reisjournaals liggen ook ter inzage. Vraag daarvoor naar de twee boeken van Raper en Boucher: ‘Robert Jacob Gordon Cape Travels, 1777- 1785’.

 

Herman Staring is aanwezig op zaterdag 15 november van 14.00 tot 16.00 uur bij Boek en Buro in de Kerkstraat in Doesburg.

 

Foto: Peter Bakker