Groep 7 van De Horizon Stad heeft het monument van Jan Wolkers naast de Maritnikerk geadopteerd. De leerlingen namen een ingelijst kunstwerk van Jan Wolkers in ontvangst van Burgemeester Luesink. Samen met het 4-5 mei comité Doesburg wordt invulling gegeven aan de adoptie van het monument. Alle kinderen van de Horizon waren bij het monument aanwezig  en hebben een bloem bij het monument gelegd.


In Doesburg staan meerdere oorlogs- en vredesmonumenten. Alle scholen kunnen een monument adopteren. Gemeente Doesburg en het 4-5 mei comité hebben Horizon Stad gevraagd of zij interesse hadden in adoptie van het monument van Jan Wolkers. Daarop werd enthousiast gereageerd door directeur Rene Kortooms van de Horizon, zo laat de gemeente weten. Leerkracht van groep 7, Laura Eijkelkamp, is erg enthousiast over de adoptie en heeft al verschillende ideeën voor de nabije toekomst.


Alle scholen in Doesburg hebben een brief ontvangen van het 4-5 mei comité met daarin de vraag of zij ook een monument willen adopteren. ‘Horizon Stad is de eerste school in Doesburg maar voor iedere school is er een monument beschikbaar’, aldus Gerdy Oosten van het 4-5 mei comité Doesburg.


Adopteer een Monument is een landelijk onderwijsproject. Aan de hand het monument leren de kinderen over de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, de traditie van herdenken en de rituelen die daar bij horen. In de klas besteedt de school aandacht aan de lokale geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog en het verhaal achter het geadopteerde monument.


De leerlingen maken kennis met de traditie en de rituelen van herdenken. Dit gebeurt door het bijwonen van een herdenking bij het monument, waarbij de kinderen een bloemstuk leggen en bijvoorbeeld  gedichten voordragen.


De school krijgt ook een handboek met lessen, werkbladen, oorkondes en praktische tips voor de herdenking. Ook heeft Jan Terlouw een verhaal, dat een mooi vertrekpunt biedt om van start te gaan met het project.