In memoriam Hans Bais


Op 5 februari overleed Hans Bais. Bais genoot grote bekendheid in Doesburg niet om de laatste plaats als directeur van de Rabobank, een functie die hij jaren vervulde. De laatste jaren was hij voorzitter van de Stichting Stadsmanagement Doesburg. Stadsmanager Bart van Rooij schreef voor DoesburgDirect.nl een in memoriam over Hans Bais.


Met het overlijden van de heer Hans Bais op 5 februari 2011 is een voor Doesburg markante persoonlijkheid heengegaan. Alhoewel we wisten dat Hans al enige tijd ernstig ziek was, kwam zijn overlijden onverwacht en naar huidige maatstaven gemeten op te jonge leeftijd.


Hans vervulde jarenlang veel maatschappelijke functies binnen de Doesburgse gemeenschap. Drijfveer was zijn liefde voor onze prachtige Hanzestad. Als voormalig directeur van de Rabobank was hij intensief betrokken bij het wel en wee van de Doesburgse gemeenschap.


Vooral na zijn pensionering zette hij deze betrokkenheid voort hij door functies in verschillende maatschappelijke organisaties te aanvaarden. Mede daardoor was zijn netwerk buitengewoon groot.


Hans was ook de initiatiefnemer voor de oprichting van de Stichting Stadsmanagement Doesburg. Daarbij hield hij consequent als doel voor ogen de bevordering van  samenwerking, de vitalisering en het stimuleren van de aantrekkelijkheid van de stad. Van meet af aan vervulde hij met verve de functie van voorzitter van het bestuur.


In die hoedanigheid was hij een belangrijke gesprekspartner bij veel overleg. Hij had een duidelijke visie voor de toekomst van Doesburg. In combinatie met zijn fysieke gestalte en zijn stemgeluid was hij overal nadrukkelijk aanwezig en werd zijn mening gerespecteerd. Diegenen die hem kenden wisten dat hij de menselijke kant der dingen nimmer uit het oog verloor.


Met de afname van zijn gezondheid moest hij geleidelijk al zijn nevenfuncties neerleggen. Dat speet hem zeer. Stadsmanagement beschouwde hij echter als zijn geesteskind waarbij hij tot het laatste toe betrokken bleef.


Op 9 februari 2011 is Hans in besloten kring begraven. Het bestuur van de Stichting Stadsmanagement Doesburg betreurt zijn heengaan en zal hem  missen. Dankbaar voor zijn grote verdiensten zal in zijn geest verder worden gewerkt aan de ontwikkeling van “zijn Doesburg”.


Dat hij moge rusten in vrede.


Bart van Rooij
Stadsmanager

1 reactie

  1. Ben Harbers

    In de jaren 60 en 70 was ik een collega van Hans. Ik heb hem gekend als een prettige collega. Zijn lange gestalte droeg bij aan een persoon met gezag.

    Ben Harbers, Bornerbroek

    E-mailadres: benharbers@planet.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑