In deel drie van het interview van DoesburgDirect.nl met burgermeester Kees Luesink nemen we het veelbesproken VNG-congres en het onderzoek naar de toeristische waarde van Doesburg onder loep. Want er breken volgens Luesink mooie tijden aan. Morgen het laatste interview. Maar nu eerst burgemeester Luesink over het VNG-congres en het grote toeristische onderzoek.


Over het VNG-congres en het onderzoek naar de toeristische waarde van Doesburg is al veel gezegd en geschreven. Maar wat levert dit concreet nou eigenlijk op?


Doeburg heeft bijzondere kwaliteit te bieden. Als we met de binnenstadseconomie kwaliteit, cultuur en bijzonderheid bieden, dan heb je iets te bieden dat je onderscheid om het aantrekkelijk te maken. Ik verwacht dat dit uit het onderzoek komt dat door studenten van de HAN wordt uitgevoerd.


Goede publiciteit is altijd goed. De Kampioen, het ledenblad van de ANWB, schreef  in december over winters Doesburg. Die publicatie voor 4 miljoen lezers, heeft effect gehad. In de winterperiode heb ik mensen zien rondlopen in de stad die hier niet eerder zijn geweest. Een nieuw accent is dagrecreatie. Voor Doesburg is dit vreselijk belangrijk.


Dan is er binnenkort het VNG-congres Dat levert aandacht op voor Doesburg. En die aandacht heeft weer een economisch effect. We gaan een deelcongres organiseren over de kracht van kleine gemeente. We verwachten honderd tot tweehonderd inschrijvingen. Die komen een dag naar Doesburg en gaan daarna wel even de stad in.


Hotel Doesburg heeft de eerste boekingen al binnen. We hebben VNG nog aangeboden een hotelboot aan IJsselkade te leggen. Dat was niet nodig. Naast het deelcongres zijn er drie excursies in ons stad. Eén over de zoektocht naar functie voor historische panden in de oude stad, één met een bezoek aan het jongerencentrum 0313 en het botenbouwproject, en één in samenwerking met gemeente Oude Ijsselstreek die gaat naar de ijzergiererij van Doesburg.


Fotografie: Joost de Wolf / JdW Fotografie uit Doesburg