In de laatste aflevering van het vraaggesprek met burgemeester Kees Luesink kijken we terug op de ambtsperiode tot nu toe, op de break als gevolg van hartproblemen en op de toekomst hoe een burgemeester zich beweegt tussen politieke krachtvelden. Oftewel, Kees Luesink over Kees Luesink.


Hoe is het met Kees Luesink en hoe voelt het om na een periode van afwezigheid weer in de running te zijn voor Doesburg?


Het gaat goed. Op 3 januari ben ik weer begonnen. Ik ben er echt helemaal uitgeweest. Dat moet ook, want burgemeester kun je niet in deeltijd zijn. In het begin was het best zwaar de overgang van rust naar volop werkt. Maar het bevalt me goed. Ik ben aan het opbouwen en heb mijn hardloopactiviteiten heel voorzichting weer opgepakt. In mijn goede tijd liep ik twee keer per week tien kilometer hard. Zo ver zijn ben ik  nog lang niet, maar de opbouw is er.


Burgemeester zijn van Doesburg is fantastisch. Ik heb een lang bestuurlijk leven achter mij. Alle kanten van het bestuur heb ik gezien en beleefd. Na twaalf jaar wethouder in Zutphen kwam ik tot een conclusie: ik wil burgemeester worden.


Burgemeester zijn is nog leuker dan ik had verwacht. Vroeger had ik altijd wel wat reserves over de a-politieke rol als burgemeester. Je bent immers niet met politiek en niet met inhoud bezig. Dat is het tegenovergestelde van wethouder zijn. Maar de proceskant van het burgemeesterswerk vind ik heel leuk.


Politiek boven de partijen staan bevalt me heel goed. Dat heeft me best wel verrast. Ik ben de eerste GroenLinks-burgemeester van Gelderland en door de gemeenteraad gekozen. Dat legitimeert. Ik ben in de partij actief, maar alleen op landelijk niveau. Ik heb in Doesburg geen enkele politieke rol.


Fotografie: Joost de Wolf / JdW Fotografie uit Doesburg