Jubilerend Podium Acanthus start concertseizoen op 1 september

Podium Acanthus in de Koepoortstraat 20 trapt zondag 1 september het nieuwe concertseizoen af. In het seizoen dat nu begint viert Podium Acanthus te Doesburg het 20-jarig bestaan. Het duo Hanneke Veldhuizen – saxofoon en Djuwa Mroivili – piano spelen een gevarieerd en feestelijk programma.

Als eerste klinkt het beroemde deel “de Zwaan” uit Carnaval des Animaux van Saint-Saëns. Dit is oorspronkelijk voor cello gecomponeerd, maar op de saxofoon klinkt het net zo warm als in de originele versie. De Air van Bach, die daarop volgt, is ook een bekend werk.

Devil’s Rag van Jean Maititia is een vrolijke en zeer snelle Rag, virtuoos voor zowel piano als saxofoon. Hierna kan men tot rust komen bij het Pièce van Fauré dat oorspronkelijk voor fluit is gecomponeerd. Tot slot klinkt Carnaval de Venise van Demersseman. Deze Franse componist, die helaas jong overleed, componeerde als eerste werken voor saxofoon, een nieuw instrument dat in de tweede helft van de 19e eeuw was ontwikkeld. Het is een leuk slot, een bekende melodie met een aantal variaties omspeeld.

Het duo van saxofoniste Hanneke Veldhuizen en pianiste Djuwa Mroivili kwam in september 2018 tot stand toen ze elkaar leerden kennen op het ArtEZ-conservatorium in Zwolle. Veldhuizen en Mroivili willen hun liefde voor muziek graag delen met een zo breed mogelijk publiek door middel van een uiteenlopend repertoire, het spelen op verschillende locaties en het directe contact met het publiek. Hun programma’s presenteren zij met passie en met een glimlach.

Hanneke Veldhuizen studeert bij Johan van der Linden aan het ArtEZ conservatorium te Zwolle. Hiervoor volgde zij in Drachten de opleiding Onderwijsassistent Muziek aan de Friese Poort. In het Lunette Saxofoonkwartet speelt zij altsaxofoon. En samen vormt zij met Djuwa Mroivili het Duo Fuoco. Ook is zij docente bij de Olster Harmonie in Olst.

Djuwa Mroivili kreeg al op zesjarige leeftijd haar eerste pianolessen. Docenten als Meline Yeghoyan en Caspar Vos coachten haar naar het ArtEZ-conservatorium te Zwolle. Na het behalen van haar diploma vervolgde zij de studie Klassiek piano bij Frank van der Laar. Naast het pianospelen volgt Mroivili een minor orkestdirectie bij Joost Smeets, en onderzoekt zij nieuwe manieren om een breder publiek met muziek in aanraking te laten komen door middel van zowel schoolconcerten als privélessen.

Ook werkt zij samen met kunstenaars uit diverse disciplines. In dit verband heeft zij op diverse plaatsen opgetreden, zoals Tivoli Vredenburg en Amsterdamse Stadsschouwburg.

Tegenwoordig is Mroivili  voornamelijk bezig met het uitvoeren van kamermuziek in diverse ensembles, en met het lesgeven aan jonge leerlingen.

Programma 1 september 2019. Hanneke Veldhuizen – saxofoon en Djuwa Mroivili – piano

* Camille Saint-Saëns     – Le Cygne (uit: Carnaval des Animaux)

(1835-1921)

* Johann S.  Bach           – Air

(1685-1750)

* Jean Maititia                – Devil’s Rag

(1952-   )

* Gabriel Fauré               – Pièce

(1845-1924)

* Jules Demersseman      – Le Carnaval de Venise

(1833-1866)

De concerten starten om 13.30 en 15.00 uur, en duren ongeveer 30 minuten per concert. Tijdens de concerten is er geen inloop mogelijk.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:

 • Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
 • Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
 • Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
 • Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
 • Jouw onderbouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
 • Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit. 

1 reactie

 1. Robert Duis

  Podium Acanthus =>
  => Bij deze van harte gefeliciteerd met het 20-jarig jubileum.

  Zie op de foto een dame op alto-saxophone. Dit instrument wordt – verrassend genoeg- gebruikt zowel in de Klassieke Muziek als in de Jazz.
  Dacht even aan Candy Dulfer, maar bij nader goed “inzien” zag ondergetekende dat het niet Candy, maar ene Hanneke Veldhuizen is.
  In de praktijk blijken “klassiek-geschoolde” alto-saxophonisten ook hele goede “jazzers” te zijn.
  Op onze website http://www.blueriverjazzband.com kan men lezen dat wij nog een Alto Sax / Clarinet – speler zoeken. De volgende vraag is dan of Hanneke misschien ook Clarinet speelt? Zou dat ook het geval zijn, dan ben ik toch bang dat zij voor ons geen interesse zal hebben …:-))))

  Wens Podium Acanthus een mooie volgende 20-jaren toe!
  Robert Duis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑