September is de maand waarin traditiegetrouw het culturele seizoen van start gaat. Dat is op zondag 1 september ook in Doesburg te merken. De Culturele Zondag presenteert een afwisselend programma op meer dan 25 adressen met het historisch centrum als decor.

Er is tussen 12.00 uur en 17.00 uur een breed scala aan kunst, cultuur, muziek, ambacht en bijzondere producten te ontdekken, waaronder het volgende.

De Gasthuiskerk opent het nieuwe culturele jaar met de eerste van een serie van negen nieuwe stadsvertellingen. Ze staan allemaal in het teken van 75 jaar Vrijheid. De voordracht in september begint om 12.30 uur en wordt gehouden door Wil Verlaan en Godelieve van der Heijden. Na de stadsvertelling is er vanaf 14.30 uur een open podium met live-muziek en standup comedy.

In de voormalige apotheek hartje centrum is momenteel een effectief medicijn voor blijdschap te vinden. De protagonisten in het vrolijke werk van Theo Broeren zijn omringd door goede wijnen, champagne en kleurrijk voedsel. De Bourgondiër uit Brabant koos voor Doesburg als eerste Nederlandse plek om te exposeren, naast de Antillen en Spanje.

Met deze tijdelijke expositie trapt Galerie Keizershut af. In de nabije toekomst zal de farmacie aan de Kosterstraat een podium zijn voor nationale en internationale kunstenaars.

Atelier de Timmi introduceert een studietraject voor belangstellenden die met diverse onderdelen van kunst bezig willen zijn. Tijdens de culturele zondag op 1 september a.s. is er om 13.00 uur een informatiebijeenkomst aan de Kerkstraat 29 in Doesburg.

Naast werk van Helmi de Vaan en glas objecten van Ellen Schut is in de maanden september t/m november – nieuw in Galerie Grietje – werk te zien van Wilhelmina Zoutewelle (Wassenaar, 1958). Zij drukt ideeën en ervaringen uit in papier. Het zijn meestal driedimensionale objecten.

Historisch boekdrukkerij De Arend werkt deze culturele zondag voornamelijk met een spectaculaire proefpers uit 1900, die destijds werd gebruikt bij Het Dagblad van het Oosten in Almelo. Daardoor kan het formaat van het te drukken gezegde als affiche aangepast worden. Men werkt al enige tijd aan een thema met als onderwerp “Glimlach”. Zo’n 150 jaar oude houten letters zijn de basis voor deze druksels in twee kleuren. Het papier dat er voor gebruikt wordt, komt uit Venetië. Eigenaar Arie Niks vertelt ter plekke wat daar zo bijzonder aan is. Tevens zullen er op die dag bierviltjes gedrukt worden.

Het veelbezochte Museum Lalique is gewijd aan het werk van René Lalique, de Leonardo da Vinci van de juwelen en de glaskunst. Daarnaast is er onder de titel Oosters Licht een tentoonstelling over de invloed van Japan op de Westerse kunst.

Museum De Roode Toren toont de bijzonder interessante expositie “Hessenwegen en kiepkerels in de Achterhoek” over het historisch handelsverkeer na de Hanzetijd naar en via Doesburg.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , MKB Tele.comEtos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.

Als proef draaien we de tijdelijke sluiting van de reactiemogelijkheden terug. Wel op voorwaarde dat het gezellig blijft. Daarom een aantal regels bij het reageren:

  • Reageren kan alleen met volledige naam. Dus voor- en achternaam. Dat zorgt voor meer openheid en eerlijkheid.
  • Blijf ontspannen. Reageer niet uit emotie en blijf elkaar respecteren. Ook al deel je een andere mening.
  • Schelden doen we niet. Laten we het fatsoenlijk houden.
  • Mocht het toch een rommeltje worden, dan kunnen er ‘reageerverboden’ worden uitgedeeld. Zeg maar een soort van rode kaart. Dus tijdelijk op het strafbankje.
  • Jouw onderbouwde mening vinden we belangrijk. Zorg dus voor een onderbouwing in jouw reactie zodat iedereen begrijpt waarom je het leuk, mooi, cool, vervelend of waanzinnig vindt.
  • Tel eerst tot 10, voordat je reageert. Haastige spoed is immers zelden goed. Het gaat altijd om kwaliteit, en niet om kwantiteit.