Het Oost-Nederlands Kamerkoor uit Doetinchem en Musica Vocale uit Wageningen houden samen een aantal concerten in Nederland en Duitsland met werken van Alfred Schnittke, Georgy Sviridov en Arvo Pärt. Op 25 februari zijn de koren in de Doesburgse Grote of Martinikerk te beluisteren.

Beide koren staan onder leiding van Rob Vermeulen, docent koordirectie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht.

Hoofdmoot van deze concerten is het monumentale Concert voor Koor van Alfred Schnittke (1934-1998). Het Concert voor Koor wordt gezien als een absoluut hoogtepunt van de 20e-eeuwse koormuziek.

De muziek van het Concert voor Koor (1984/85) is sterk gerelateerd aan de traditionele Russisch-orthodoxe koormuziek, maar Schnittke voegde daar wel zijn eigen idioom aan toe: de meest prachtige dissonanten en de mooiste harmonieën.

De teksten baseerde Schnittke op gebeden van de Armeense monnik Gregor van Narek (951–1003). Over het compositieproces zei Schnittke: Ik schreef muziek die werd opgeroepen door de tekst, het was niet de muziek die ik wilde schrijven’. Het resulteerde in een tijdloos werk, zowel groots als intiem, zowel aangrijpend als hemels.

Naast Schnittke’s Concert voor Koor hoort u onder meer de melancholieke Hymnes aan het Vaderland van Georgy Sviridov. Van Arvo Pärt worden enkele cruciale delen uit de Kanon Pokajanen uitgevoerd, óók al zo’n meesterwerk uit de koorliteratuur.

Met minimale middelen creëerde Pärt in deze muziek een geraffineerd spel tussen spanning en ontspanning, zwakheid en kracht. Soms overweldigend, dan weer subtiel en ingetogen, waarbij de introductie van één nieuwe noot een wereld van verschil maakt. Het stuk komt tot een troostrijk einde met het lieflijke ‘Gebed na de Kanon’.

Het Wagenings kamerkoor Musica Vocale en het Oost-Nederlands Kamerkoor uit Doetinchem staan beide onder leiding van Rob Vermeulen. De koren zijn elkaars gelijke voor wat betreft klankkleur, koorcultuur en niveau. In het verleden hebben de koren al vaker samengewerkt, onder meer in 2009 met Beethovens Missa Solemnis, begeleid door Het Gelders Orkest. In 2011 voerden beide koren ook al het Concert voor Koor van Schnittke uit en gingen er onder meer mee op tournee naar het vermaarde Al Bustan Festival in Beiroet.

Het optreden zondag 25 februari begint om 15.30 uur. Entreekaarten kosten 15 euro (voor donateurs van StiDoMu 13 euro) en jongeren tot 18 jaar mogen gratis naar binnen. Kaarten zijn te bestellen via www.stidomu.nl of te koop aan de kassa.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde ZintuigPartyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com en Etos Doesburg.