Kans groot op kunst van Andy Goldsworthy bij vestingwallen Doesburg

De kans is groot dat er bij de vestingwallen in Doesburg kunstwerken komen van de Schotse kunstenaar Andy Goldsworthy. De gemeente heeft de Schot op bezoek gehad. Dit bezoek leidt tot een voorstel van Goldsworthy.

De wereldberoemde Schotse land-art kunstenaar heeft in Doesburg drie dagen informatie tot zich genomen om te komen tot een voorstel voor het kunstobject. Wethouder Ellen Mulder is trots en blij met zijn komst en de manier waarop Goldsworthy dat heeft ontvangen.

‘Het is een zeer bijzondere man die heel duidelijk een eigen manier van werken heeft. Vanaf het begin was hij sterk geïnteresseerd in alles wat met de verdedigingswerken van Doesburg te maken heeft. Ik heb er vertrouwen in dat dit tot een mooi resultaat voor Doesburg gaat leiden’, aldus Mulder.

De gemeente heeft Goldsworthy uitgenodigd om op of bij de Linies in Doesburg een kunstwerk te realiseren. Het idee kwam van een aantal enthousiaste Doesburgse inwoners. De gemeente heeft dit idee van harte omarmd.

‘Een speciaal programma hebben we in overleg samengesteld. Goldsworthy werd door verschillende deskundigen geïnformeerd over de geschiedenis van Doesburg en omgeving en de Linies van Menno van Coehoorn’, zegt wethouder Mulder.

Een van de mensen die hem heeft rondgeleid is de Marcel van Ool, kunst- en cultuurhistoricus van Staatsbosbeheer. In 1999 heeft hij Goldsworthy ook begeleid bij het realiseren van objecten in Schoorl voor het 100 jarige jubileum van Staatsbosbeheer. ‘Hij werd zienderogen blijer en enthousiaster over De Linies en de stad Doesburg. Het blijft afwachten waarmee hij komt en ook waar hij dat wil realiseren’, zegt Van Ool. ‘Dat kan op de Hoge Linies maar ook op de Lage Linies zijn. Het blijft spannend!’

Goldsworthy heeft aangegeven binnen enkele maanden te komen met een of meerdere voorstellen voor een object. Vervolgens wordt door de gemeente een keuze gemaakt en zal de financiering hiervoor moeten worden gezocht. De realisatie van het object volgt dan waarschijnlijk in 2016-2017.

IJsselbiënnale 2017 en internationale Hanzedagen

‘Het zou heel mooi zijn als we een object realiseren, dat Doesburg op de kaart zet en dat voor of tijdens de IJsselbiënnale in 2017 klaar is. Dat is een groot internationaal evenement dat de IJsselvallei en de daarin liggende Hanzesteden voor binnen- en buitenlands publiek in de schijnwerpers zet’, zegt wethouder Ellen Mulder.

Bijzondere plekken en verhalen in de IJsselvallei worden gedurende de hele zomer van 2017 verbeeld in de vorm van tijdelijke kunstwerken in het landschap. De start is in de zomer 2017 en is gekoppeld aan de internationale Hanzedagen Kampen.

Goldsworthy woont in Schotland en creëert plaatsgebonden sculpturen en land art-objecten, die in een landschappelijke omgeving zijn ingebed. Zijn kunst maakt hij van materiaal dat hij in de natuur tegenkomt: van keiharde stenen, tot wegsmeltende ijspegels en intens gekleurde vergankelijke bladeren. Zowel tijdelijke als permanente sculpturen, die het karakter van hun omgeving benadrukken. Op verschillende plekken in de wereld staan objecten van hem en mogelijk straks dus ook in Doesburg.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn Xycleservice, PlusFitDoesburgRootz, CarConcept, Delikasa, Koenen Echte Bakker, TimeOut Events, LekkerszenZo, Restaurant De LiefdeHillenaar Optiek, Gasthuiskerk Doesburg en Slaapspecialist Ralph Klaassen.

 

 

5 reacties

 1. A.van Tuyl

  Mag weer wat kosten, kunstenaar uit de regio voldoen niet?

 2. Gert-Jan Tas

  Ik begrijp dat “Schots” een bepaalde aanttrekkingskracht heeft, maar het is toch echt een Engelsman die (pas) sinds 1985 in Schotland woont.

  In Doesburg geboren, altijd een Doesburger. Zo niet ben je “woonachtig in Doesburg”.

  Doet overigens niets af aan zijn bijzondere creaties. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Andy_Goldsworthy

 3. Frans van der Krul

  Vraag me af wie dit gaat betalen of wordt dit een schenking? Hij maakt zeker mooie sculpturen.

 4. robert duis

  @ Politiek / Gemeente Doesburg.

  In April 2016 vindt plaats een Referendum aangaande het Ja/Nee t.a.v. een associatie-verdrag
  van de EU met De Oekraïne.

  De meeste Nederlanders weten niet eens waarover het precies gaat (het gaat namelijk NIET over de
  vraag of de Oekraïne zich bij Europa wel – of niet zou moeten aansluiten), maar de Nederlander
  krijgt wel de kans zijn mening te geven ……….

  Wat heeft dit alles met deze sculpturen te maken? Heel veel en “niets” tegelijk!

  Om te beginnen:
  ———————-

  Ondergetekende vindt deze sculpturen helemaal niet zo geweldig mooi; kom eerlijk gezegd
  niet verder als: niet “onaardig” om zo iets plotseling in de natuur te zien opdagen. Curieus!

  Als het zou gaan om Doesburg op de kaart te zetten en misschien ook nog gemeenschapsgeld
  vragend, dan denk ik: liever zoeken naar zaken welke tevens het algemeen belang dienen.

  Om te besluiten:
  ———————-

  Indien de Doesburger (wel – of niet geboren, dan wel alleen woonachtig in deze stad) de kans zou
  krijgen zich met een JA/NEE uit te spreken, dan vermoed ik met mijn “NEE” tot de meerderheid te
  gaan behoren.

  Nodig “JA” stemmers van harte uit hun stem te onderbouwen.

 5. mevr. H.F. Steenbergen

  Wat gaat dit idee ons kosten?
  Laten we ons geld eens nuttig besteden, dan aan al die onzin projecten.
  Dit soort kunst kan ik niet zo waarderen.
  Een schilderij zie ik als kunst of een mooie foto reportage.
  Maar een paar stenen stapelen dat kan iedereen. Persoonlijk vind ik het zonder en een vernietiging van het landschap. De Linies hebben geen kunst nodig.
  Loop er eens doorheen gebruik je ogen en oren, dan zie en hoor je de kunst van de natuur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

© 2021 DoesburgDirect.nl

Thema gemaakt door Anders NorenBoven ↑