Voor ondernemers en bewoners in het buitengebied van Doesburg gloort nieuwe hoop op beter internet nu zeven gemeenten gezamenlijk een doorbraak willen forceren. Dit in de vorm van de aanleg van mantelbuizen voor internetkabels.

Zeven gemeente trekken samen op om snel internet in het buitengebied mogelijk te maken. Lochem, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oude-IJsselstreek, Doesburg en Zutphen gaan een leeg buizenstelsel in het openbare gebied aanleggen tot aan de erfgrens van een perceel. Hierna kan de markt verder.

Een aansluiting in het buitengebied kost voor providers driemaal zoveel als een aansluiting in de bebouwde kom. Hierdoor zagen veel providers af van het aanleggen van snelle internetmogelijkheden voor buitengebieden.

Eerdere pogingen om met de markt tot aanleg over te gaan stuitten elke keer op deze financiële hobbel.

Tenminste één provider
Voor de zeven gemeenten was dit aanleiding om met een nieuw initiatief te komen. In de komende maanden zullen de gemeenteraden hierover een definitief besluit nemen. Voor de daadwerkelijke aanleg geldt één belangrijke voorwaarde, dat is deelname van tenminste één provider.

De oplossing die nu wordt gekozen past volgens de gemeente Doesburg binnen de Europese regels, elke marktpartij mag er gebruik van maken. Aangezien ook het rijk geen concrete stappen neemt om van internet een basisvoorziening te maken, pakken de gemeenten de handschoen op.

CIF
Met deze jongste ontwikkeling lijkt er toch weer vaart te komen in de aanleg van internet in het buitengebied. Eerder kwam leverancier CIF haar belofte niet na om de Achterhoek te voorzien van glasvezel. Alleen de gemeenten Winterswijk en Berkelland werden opgenomen in de planning. De andere gemeenten waaronder Doesburg werden in de wachtkamer gezet.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaKoenen Echte BakkerTimeOut EventsRestaurant De LiefdeHillenaar OptiekGasthuiskerk DoesburgEdelsmederij Tobias , Brasserie Het Zesde Zintuig en Partyboerderij De IJsselhoeve en Binkies.