In het filmhuis van Doesburg wordt op zaterdag 10 mei om 14.00 uur de kinderfilm ‘de Krekel’ gedraaid. De film is voor kinderen vanaf 3 jaar. Kinderfilmorganisatie ‘de Teil’ draait de film in het Meulenhuus, Bergstraat 48, in Doesburg. De toegangsprijs is 3,00 euro met limonade en een versnapering in de pauze.

 

De Krekel is een vriendelijke, kleine karakter ontworpen door Zdenek Miler, het best bekend als de auteur van het Molletje. Hij is bijzonder muzikaal en neemt overal zijn viool mee naartoe en dat is maar goed ook. Met zijn muziek kan hij de spin vermurwen hem vrij te laten uit haar web, de kleine bosdieren in slaap wiegen – tot er een kever opduikt die met zijn grote tuba iedereen wakker blaast. Wanneer twee dikke bladluizen met hun zaag een ravage aanrichten in het bos roept de Krekel de hulp in van een bij. Een andere keer botst hij op een egel die in zijn rokerige automobiel een peer vervoert.

 

Het zijn bescheiden maar lieflijke verhaaltjes. Net als bij Het Molletje vertedert de animatiestijl kleuters èn hun ouders. De tekeningen zijn gestileerd, naïef en loepzuiver. Hoewel er niet echt veel beweging is, sprankelen de scènes. Dialoog komt er ook dit keer niet aan te pas, muziek uiteraard wel. De zachtaardigheid en de rust zijn een verademing.

photo-219