In het filmhuis van Doesburg wordt op zaterdag 7 februari om 14.00 uur de kinderfilm Pettson en Findus Het jaar van de kat en zijn baas’ gedraaid. De film is voor kinderen vanaf 3 jaar en is Nederlands gesproken. Kinderfilmorganisatie ‘de Teil’ draait de film in Het Arsenaal, Kloosterstraat 15, in Doesburg. De toegangsprijs is 3,50 euro met limonade en spekkies in de pauze.

 

Pettson en Findus Het jaar van de kat en zijn baas’ is een zweedse animatiefilm waarin het vrolijke verhaal van de oude baas Pettson en zijn brutale kat Findus wordt verteld. Als de oude baas Pettson en zijn brutale kat Findus hartje winter aan het vissen zijn, worden ze overvallen door een sneeuwstorm en bouwen een iglo om in te schuilen. Om de tijd door te komen, maar vooral ook om niet in slaap te vallen, vertellen ze elkaar verhalen van de vele belevenissen van het afgelopen jaar.

 

De geestelijk vader van Pettson en Findus is de Zweedse kinderboekenschrijver Sven Nordqvist. De regisseurs Albert Hanan Kaminski en Torbjörn Jansson hebben met hun tweede film over Pettson en Findus een raamvertelling gemaakt. Het scenario is van de hand van Jansson, die eerder een 13 delige televisie serie regisseerde over Pettson en Findus. De film ‘Pettson en Findus’ onderscheidt zich door haar structuur, de brief aan de koning is de rode draad.

 

Ondertussen komen belangrijke thema’s aan bod; angst, dierenleed, het onbekende van een vreemdeling en grote dromen. Inmiddels is er een cdrom bij uitgeverij Lannoo verschenen ‘Pettson & Findus’ gaan klussen’, die door kinderen is uitgeroepen tot winnaar van de Cinekid.