Bijna honderd kinderen hebben deelgenomen aan de kindervakantieweek van de Doesburgse wijk Beinum, gehouden van 15 tot en met 19 augustus. De organisatie spreekt van een groot succes en denkt hardop na om volgend jaar de week voor alle Doesburgse kinderen te houden.


Het initiatief van de kindervakantieweek ontstond in mei van dit jaar, toen de leidsters van Markant Kinderopvang in Beinum zich realiseerden dat het misschien helemaal niet vanzelfsprekend is dat alle kinderen op vakantie gaan.


Er werd contact opgenomen met de wijkraad Beinum die, zo laat wijkraadvoorzitter Jelle Koning weten, enthousiast het idee ontving waarna de leidsters vol overgave aan de slag gingen. In zeer korte tijd werd een leuk programma in elkaar gezet, waarna het gemeente bestuur akkoord ging met een subsidie om de week mogelijk te maken.


Maandag 15 augustus was de aftrap van de kindervakantieweek. Enkele tientallen kinderen werkten in diverse workshops aan pasteltekeningen, stof bedrukken en een heus kunstwerk timmeren. Dinsdag waren bijna zestig kinderen van de partij die zich in het zweet werkten met allerlei sport en spel activiteiten.


Kindercircus
De week ging doormidden met kindercircus “Tadaa” die met ruim zestig kinderen in enkele uren tijd een hele circusvoorstelling in elkaar zette met acrobatiek, koordansen en jongleren. Waren de eerste drie dagen allemaal op de locatie van de basisscholen de Ark en de Wetelaar in de wijk zelf, de donderdag vond plaats op het terrein van de Scouting groep Isala. De groep van zestig kinderen ging vlotten bouwen, outdoor spellen spelen, liep een speurtocht en bakte broodjes boven het vuur.


Het einde van de week vond kinderrommelmarkt voor kinderen plaats waarop vele koopjesjagers afkwamen. ´s Middags kwam de burgemeester van Doesburg, Kees Luesink, de week officieel afsluiten. Als volleerd veilingmeester moedigde hij de ouders van de kinderen aan hoge bedragen te bieden voor de eerder die week vervaardigde kunstwerken. De opbrengst van deze veiling, circa honderd euro, werd aan de basisscholen aangeboden zodat er iets blijvends voor de kinderen kon worden aangeschaft.


Burgemeester
De burgemeester werd vervolgens zelf ook verrast. De kinderen hadden gezamenlijk een groot kunstwerk gemaakt. In een mozaïek van kleinere schilderijen was het stadhuis van Doesburg uitgebeeld. De burgemeester sprak zijn bewondering uit en beloofde dat het kunstwerk, in ieder geval tijdelijk, een mooi plaatsje zou krijgen in het Stadhuis.


De vele medewerkers van Markant kinderopvang keken met een goed gevoel terug op de kindervakantieweek. ‘Mijn eerste reactie is volgend jaar weer, maar dan beginnen we iets eerder met de organisatie’, aldus Marga Zwanikken, directeur van Markant. Jelle Koning, voorzitter van de wijkraad Beinum, grapt vervolgens: ‘gewoon jullie draaiboek van dit jaar keer twee, en we doen het voor heel Doesburg’.


De kindervakantieweek is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Doesburg, de Gelderse sportfederatie, Scouting Doesburg, Rode Kruis, Multimate, Restaurant La Liguria, Coop supermarkten, het Kruidvat, Warenhuis starink, Dekamarkt, Bertram’s brood&banket en Albert Heijn.