De Culturele Zondag in Doesburg van 7 oktober staat geheel in het teken van het thema Kleur. Deelnemers aan deze route langs musea, ateliers, werkplaatsen en podia bieden een scala aan kleurrijke creaties. Zij openen hun deuren van 12.00 uur tot 17.00 uur.

In de Gasthuiskerk wordt de middag om 12.00 uur geopend door Ina Timmer. Daarna volgt een optreden van het koor Evergreen. Deze zanggroep uit Vierlingsbeek brengt een repertoire van onder meer evergreens, musicalsongs, pop en gospel. De groep bestaat uit 45 zangers en zangeressen en 4 instrumentalisten en staat onder leiding van Nancy Meijer.

Om 15.15 uur begint een lezing van kunsthistorica Maria Driessen over het thema Kleur in de kunst. In deze kerk zijn ook kleurrijke kunstwerken te bewonderen van onder anderen Rob Verhoef, Janny Jaspers, Gerda Drenth, Jan van Bakel en Marijke de Kler.

Bij podium Acanthus treden Dorien Deodatus (zang) en Martin Kaptein (piano) twee keer op met een klassiek liederen-programma. Muziek lijkt met ‘kleur’ niet zoveel te maken te hebben. Máár: Muziek heeft vele kleuren. De liederen van Ravel die op 7 oktober gezongen worden zijn geïnspireerd op Griekse muziek.

De klankkleur die Ravel hier creëert roept beelden op van witte huisjes onder een blauwe hemel en zonlicht dat eigenlijk te fel is aan je ogen. Muziek heeft de macht kleuren te schilderen zonder dat je ogen nodig hebt om ze te kunnen zien. Een ander voorbeeld van Kleur is het beroemde lied ‘Die Forelle’ van Schubert. Je ziet a.h.w. het heldere water met de spetterende en springende vissen erin.

In de Historische Boekdrukkerij De Arend zal de nadruk liggen op het maken van een gedicht over de herfst. Met de grote krantenproefpers uit 1900 wordt een afdrukgemaakt. Dit gedicht is gezet uit antieke loden letters. Arie Niks heeft daarvoor gebruik gemaakt van een speciaal lettertype.

Uitleg over de etstechniek waarbij verschillende kleuren in een afdruk mogelijk zijn geeft Marijke de Kler in haar atelier “Het Blauwe Huis”. Ze laat ook zien dat haar onderwerpen als landschappen, interieurs en portretten in verschillende technieken zijn uitgevoerd.

Een aanstaande verhuizing is voor Liesbeth Fokkert aanleiding van haar galerie De Swarte Ram tijdelijk een Tussen Kunst en Kitsch winkeltje te maken met diverse koopjes.

In het Museum Lalique is een expositie met bekend en onbekend werk van de beroemde kunstenaar Marc Chagall.

Veerpoort Galerie staat in het teken van Aboriginal Art. De oorspronkelijke bewoners van Australië gebruiken al duizenden jaren kleur voor ceremoniële en traditionele rituelen en als verf voor artefacten. Zij gebruiken natuurlijke oker en aardpigmenten voor kleur in hun kunstwerken. Een verf kunstwerk is zeer traditioneel, duurzaam en heeft voor de Aboriginal cultuur een zeer speciale betekenis. Het verven op lichamen in combinatie met dans is een belangrijke kunstzinnige uiting van de Aboriginals.

Deze site wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Vrienden van DoesburgDirect.nl’. Dat zijn: XycleservicePlusFitDoesburgRootzCarConceptDelikasaRestaurant De LiefdeHillenaar Optiek,  Edelsmederij Tobias , Partyboerderij De IJsselhoeve en Binkies , MKB Tele.com, Etos Doesburg en Bennie’s Barber Shop.